Sancțiunile ar putea costa Africa de Sud 10% din PIB. Occidentul ia măsuri de retorsiune
Autor: DCBusiness Team | 08 iun 2023, 17:42
Ponte City, Johannesburg, Africa de Sud / Foto: Pexels
Ponte City, Johannesburg, Africa de Sud / Foto: Pexels
Africa de Sud riscă să piardă până la 32,4 miliarde de dolari în venituri din exporturi, aproape o zecime din produsul său intern brut, în cazul în care unii dintre principalii săi parteneri comerciali vor lua măsuri de retorsiune împotriva refuzului său de a lua poziție față de războiul Rusiei din Ucraina.

"Împreună, UE și SUA reprezintă 30,4% din exporturile totale ale Africii de Sud", față de 0,23% ale Rusiei, adică 0,07% din PIB, a declarat Ndivhuho Netshitenzhe, economist la Stanlib Asset Management (Pty) Ltd., un manager de investiții cu peste 650 de miliarde de ranzi (34,4 miliarde de dolari) în active în administrare. Acest lucru înseamnă, a spus ea într-o notă, că în cazul în care tensiunile geopolitice se intensifică, iar Occidentul acționează împotriva Africii de Sud, aceasta ar putea pierde până la 612,7 miliarde de rand din veniturile din exporturi, scrie Bloomberg.

Africa de Sud spune că a adoptat o poziție nealiniată față de războiul din Ucraina și s-a abținut de la mai multe voturi ale Națiunilor Unite care au condamnat invazia Rusiei. 

Această neutralitate a devenit "aparent compromisă", deoarece națiunea interacționează în mod constant cu Rusia prin canale diplomatice și militare, a declarat Netshitenzhe.

În februarie, Africa de Sud a organizat exerciții navale cu China și Rusia. Manevrele au fost criticate de SUA și Uniunea Europeană, care au pus la îndoială momentul ales - la un an după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina. 

Luna trecută, o dispută diplomatică a izbucnit între Africa de Sud și America din cauza acuzațiilor ambasadorului american Reuben Brigety, potrivit cărora Pretoria a furnizat arme Rusiei. Acuzațiile au fost negate, iar ministrul de finanțe al națiunii, Enoch Godongwana, a declarat că disputa a fost rezolvată. 

Riscul crescut și apropierea percepută de Rusia este posibil să scoată investitorii străini din țară, a declarat Netshitenzhe. 

Proprietatea străină a obligațiunilor guvernamentale a scăzut la 26% până în aprilie, de la un nivel de 43% în 2018, a spus ea, iar randul este a treia cea mai slabă monedă a piețelor emergente în raport cu dolarul în acest an. 

"Performanța randului nu este surprinzătoare, deoarece Africa de Sud și-a pierdut sistematic încrederea investitorilor", a spus ea. "Alegerile politice proaste ale Africii de Sud, performanța economică slabă și conducerea politică ineficientă au contribuit la creșterea ieșirilor de capital".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ultima zi pentru înscrierea în programul Rabla Local

Ultima şansă pentru cei care deţin o rablă şi vor să...

Uzinele Volkswagen și Audi din lumea întreagă s-au oprit

Miercuri, 27 septembrie, toate uzinele din lumea...

Semne bune din partea economiei Germaniei

Inflația germană a coborât la cel mai scăzut nivel din...

România va produce izotopi medicali și apă grea

SN Nuclearelectrica S.A. şi Laurentis Energy Partners, o...

Furtună pe piața metalelor: Prețurile cresc, stocurile scad

O evoluție care i-a luat, se pare, prin surprindere pe...

Turcia va livra gaze naturale Republicii Moldova

De altfel, Turcia va livra, prin compania Botas, gaze...

Crossuri externe