Sancțiunile ar putea costa Africa de Sud 10% din PIB. Occidentul ia măsuri de retorsiune
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ponte City, Johannesburg, Africa de Sud / Foto: Pexels
Ponte City, Johannesburg, Africa de Sud / Foto: Pexels
Africa de Sud riscă să piardă până la 32,4 miliarde de dolari în venituri din exporturi, aproape o zecime din produsul său intern brut, în cazul în care unii dintre principalii săi parteneri comerciali vor lua măsuri de retorsiune împotriva refuzului său de a lua poziție față de războiul Rusiei din Ucraina.

"Împreună, UE și SUA reprezintă 30,4% din exporturile totale ale Africii de Sud", față de 0,23% ale Rusiei, adică 0,07% din PIB, a declarat Ndivhuho Netshitenzhe, economist la Stanlib Asset Management (Pty) Ltd., un manager de investiții cu peste 650 de miliarde de ranzi (34,4 miliarde de dolari) în active în administrare. Acest lucru înseamnă, a spus ea într-o notă, că în cazul în care tensiunile geopolitice se intensifică, iar Occidentul acționează împotriva Africii de Sud, aceasta ar putea pierde până la 612,7 miliarde de rand din veniturile din exporturi, scrie Bloomberg.

Africa de Sud spune că a adoptat o poziție nealiniată față de războiul din Ucraina și s-a abținut de la mai multe voturi ale Națiunilor Unite care au condamnat invazia Rusiei. 

Această neutralitate a devenit "aparent compromisă", deoarece națiunea interacționează în mod constant cu Rusia prin canale diplomatice și militare, a declarat Netshitenzhe.

În februarie, Africa de Sud a organizat exerciții navale cu China și Rusia. Manevrele au fost criticate de SUA și Uniunea Europeană, care au pus la îndoială momentul ales - la un an după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina. 

Luna trecută, o dispută diplomatică a izbucnit între Africa de Sud și America din cauza acuzațiilor ambasadorului american Reuben Brigety, potrivit cărora Pretoria a furnizat arme Rusiei. Acuzațiile au fost negate, iar ministrul de finanțe al națiunii, Enoch Godongwana, a declarat că disputa a fost rezolvată. 

Riscul crescut și apropierea percepută de Rusia este posibil să scoată investitorii străini din țară, a declarat Netshitenzhe. 

Proprietatea străină a obligațiunilor guvernamentale a scăzut la 26% până în aprilie, de la un nivel de 43% în 2018, a spus ea, iar randul este a treia cea mai slabă monedă a piețelor emergente în raport cu dolarul în acest an. 

"Performanța randului nu este surprinzătoare, deoarece Africa de Sud și-a pierdut sistematic încrederea investitorilor", a spus ea. "Alegerile politice proaste ale Africii de Sud, performanța economică slabă și conducerea politică ineficientă au contribuit la creșterea ieșirilor de capital".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel