Săptămâna 2-8 octombrie va debuta cu importante evenimente pe plan economic
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Evenimentele începutului de săptămână.

ECONOMIC INTERN


MINISTERE ECONOMICE, STRUCTURI AUTONOME COORDONATE DE MINISTER
- Ministerul Finanţelor organizează licitaţie pentru o emisiune de obligaţiuni în sumă de 600 milioane lei
- Administraţia Naţională de Meteorologie publică prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

INVESTIŢII, EXPORT-IMPORT, STATISTICĂ


- Institutul Naţional de Statistică: Şomajul BIM în august 2023


BANCA NAŢIONALĂ
- Rezervele internaţionale în septembrie 2023

ECONOMIC EXTERN


UNIUNEA EUROPEANĂ, ECONOMIE MONDIALĂ
- Eurostat publică datele privind numărul nopţilor petrecute de turişti în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt în Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, în primul trimestru din 2023
- Eurostat: Rata şomajului în UE, în august.

 

Rezumatul ultimelor ştiri economice



* Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent primelor opt luni ale anului 2022, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor.

* Comisia Europeană a virat României banii aferenţi cererii de plată II din PNRR, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, precizând că peste 2,7 miliarde de euro au intrat în ţară.

* Aproape 220.000 de programatori lucrează, în prezent, în industria IT din România, iar aceştia pot aduce prin inovaţie aproximativ 8% din Produsul Intern Brut (PIB), dacă lucrurile merg bine anul acesta, în ciuda ultimelor evoluţii, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Bogdan Putinică, country manager Microsoft România & Republica Moldova.

* Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna octombrie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,8 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 795 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

* Creşterea salariului minim de la 1 octombrie încalcă o cutumă şi unul dintre puţinele lucruri predictibile pentru mediul de afaceri, şi anume că el era negociat în toamna anului curent între sindicate, patronate şi Guvern pentru a intra în vigoare la începutul anului următor, susţine Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

* Politica de Coeziune trebuie să rămână una pentru toate regiunile şi teritoriile şi să asigure o fuziune între nevoile şi particularităţile locale, regionale, naţionale şi priorităţile Uniunii Europene, aceasta fiind un element esenţial şi definitoriu în sprijinirea tranziţiei către o economie verde, a afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

* Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în anul 2022 a fost de 10,039 miliarde euro, din care 7,896 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii, conform unui comunicat al Băncii Naţionale a României.

* Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,96% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,94% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

* Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de aproape 1,26 milioane de lei în Campania naţională de control pentru verificarea respectării prevederilor legislaţiei muncii în unităţi de cazare, a anunţat, vineri, Inspecţia Muncii.

* Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti sunt interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023, chiar dacă sunt fabricate într-o ţară terţă, relevă un raport publicat, vineri, de EY.

* Comisia Europeană a revizuit joi în scădere estimările privind recolta de grâu şi porumb a Uniunii Europene în anul agricol 2023/2024, transmite Reuters.

* Uniunea Europeană a generat 58,8 milioane de tone de deşeuri alimentare în 2021, respectiv 131 kg/locuitor, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în septembrie, potrivit datelor oficiale publicate vineri, un semn că piaţa forţei de muncă este rezilientă, în pofida mediului economic dificil, transmite Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe