Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Pur și simplu, Nvidia nu avea dreptul să greșească la examenul său de miercuri. Cu o valoare care s-a triplat în ultimul an, datorită euforiei generată de inteligența artificială, Nvidia nu poate face nimic fără ca piața să reacționeze. Iar dacă bilanțul ar fi fost sub așteptări, Wall Street-ul s-ar fi prăbușit, antrenând după ea toate marile burse. Iată de ce miercuri bursele s-au temut să facă mișcări bruște, preferând să rămână extrem de prudente.
Un cutremur de 200 miliarde de dolari
Nvidia i-a obișnuit pe investitori să depășească consensul pieței, ascensiunea companiei fiind alimentată de fascinația față de inteligența artificială generativă aflată în centrul roboților conversaționali, precum ChatGPT. O mică greșeală din partea Nvidia ar declanșa, potrivit analistului Ipek Ozkardeskaya, de la Swissquote Bank, „un cutremur cu magnitudinea de 200 de miliarde de dolari și un tsunami de zeci, sau chiar sute de miliarde de dolari pe piaţă. S-a ajuns în situația în care Nvidia își permite chiar să scoată Rezerva Federală din lumina reflectoarelor, care a publicat minuta ultimei sale ședinte de politică monetară tot miercuri seară.
Câteva cuvinte și despre momentul ales de Nvidia pentru prezentarea rezultatelor ei financiare. După închiderea burselor. De ce? Pentru că marți, acțiunile Nvidia scăzuseră, pe fondul zvonurilor conform cărora Microsoft ar dezvolta un hardware care ar putea concureze cu cel al Nvidia. Ori, dacă cifrele Nvidia nu ar fi fost pe placul investitorilor, s-ar fi dezlănțuit iadul, cu efecte greu de anticipat pentru piața inteligenței artificiale, în plină ascensiune și unde se joacă bani mulți, foarte mulți.
Deci, verdictul a căzut miercuri seară târziu. Și nu sunt suficiente superlativele pentru a descrie raportul Nvidia. Gigantul cipurilor grafice a uimit din nou investitorii cu rezultate trimestriale mai bune decât cele așteptate
Venit stratosferic
Grupul domină piața cipurilor grafice esențiale pentru generarea de sarcini și aplicații avansate în inteligența artificială. Prin urmare, Microsoft și Google se echipează cu mii sau chiar zeci de mii de procesoare grafice (GPU) Nvidia A100 în centrele lor de date pentru a-și dezvolta și antrena roboții conversaționali, ChatGPT și, respectiv, Bard.
În trimestrul patru (încheiat la sfârșitul lunii ianuarie 2024), Nvidia a repetat performanța de a arunca în aer așteptările analiștilor, dezvăluind venituri de 22,1 miliarde de dolari, față de 6,05 miliarde de dolari în venituri generate în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este așadar amețitoare, deoarece vânzările sale au crescut cu 265% pe parcursul unui an. Și totuși, așteptările erau deja foarte mari, consensul pieței viza o cifră de afaceri de 20,4 miliarde de dolari în perioada respectivă.
În trimestrul patru al anului său financiar, Nvidia a înregistrat un profit net de 12,3 miliarde de dolari, ceea ce reflectă profituri înmulțite cu 9 față de cele 1,4 miliarde de dolari publicate cu un an mai devreme. Iar în ceea ce privește câștigul pe acțiune ajustat, un indicator urmărit îndeaproape de investitori, și aici Nvidia atomizează consensul. Acest indicator se situează la 5,16 dolari, în condițiile în care așteptările analiștilor erau de 4,60 dolari.
„Sărbătoarea IA abia a început”
Nvidia încheie așadar acest an excepțional cu o performanță stratosferică. Gigantul american și-a văzut cifra de afaceri crescând cu 126%, atingând din nou un nivel record de 60,9 milioane de dolari. Rezultatele Nvidia „confirmă că revoluția IA abia începe și nu a atins apogeul”, spun analiștii Wedbush.
Prognoza Nvidia pentru primul trimestru din 2024 (încheiat la sfârșitul lunii aprilie) depășește încă o dată consensul, compania anticipând venituri de 24 de miliarde de dolari, ceva mai mari decât cele de 22,17 miliarde de dolari așteptate de analiști. Prognoza dezvăluită de Nvidia este înțeleasă cu o marjă de eroare de plus sau minus 2%.
"Chiar și o creștere modestă de 10% a veniturilor reprezintă 2 miliarde de dolari. Acest lucru evidențiază creșterea substanțială și influența pe piață pe care Nvidia le-a atins în ultimii ani", subliniază experții.
Pe Wall Street, acțiunile Nvidia au câștigat 9% după aceste anunțuri, ceea ce, la o capitalizare bursieră de 1.666 miliarde de dolari, reprezintă un câștig echivalent cu ponderea bursieră a Total Energies (149,64 miliarde de dolari) sau Texas Instruments (146,16 miliarde de dolari).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...