Potrivit unui sondaj al unei platforme de comparare de produse financiare, 65% dintre americanii intervievați și-ar dori să găsească sub bradul de Crăciun... acțiuni. În SUA, legislația permite cadouri neimpozabile de până la 16 000 de dolari, potrivit unui regulament federal.
Cu toate acestea, la vânzare, beneficiarul va plăti impozitul pe câștigul din capital acumulat față de prețul de cumpărare, nu cel de la momentul transferului. Unii părinți au o abordare pe termen lung și oferă copiilor sume relativ mici în acțiuni, pentru a-i familiariza cu investițiile și cu avantajele economisirii în scopul achiziției de acțiuni.
De asemenea, în SUA donațiile către entități non-profit sunt scutite atât pentru cel care donează, cât și pentru beneficiar de impozitul pe câștigul de capital, potrivit lui Claudiu Cazacu.
În România, transferul direct al acțiunilor prin Depozitarul Central este posibil doar între rude și afini până la gradul IV.
Cum este, însă, perioadă aceasta pentru burse?
Luna decembrie și, mai ales, ultimele zile din an au faima bună a unei „insule de optimism”. În fapt, statisticile arată că decembrie a adus unele din cele mai bune câștiguri pentru S&P500, în medie, după 1950. Această tendință a slăbit, însă, în ultimii 20 și mai ales în ultimii 10 ani, revenind la un nivel decent, dar nu spectaculos în ultimii 5 ani.
Aceasta ar însemna că, dacă s-ar menține logica ultimilor 5 ani, în ansamblul său, decembrie nu ar fi o lună spectaculoasă, în raport cu noiembrie. Tendințele, atunci când ne raportăm la ultimii 5 ani, față de ultimii 10 și mai ales 20 de ani, sunt mult mai favorabile lunii noiembrie, iulie și octombrie (într-o măsură mai mică). Pe de altă parte, performanța negativă a lunii septembrie s-a adâncit în ultimii ani.
Finalul de an aduce, în mod tradițional, o creștere pe bursa americană, susținut de optimismul perioadei de sărbători, motive fiscale și impulsul oferit de investitorii instituționali. În ultimele 5 zile de tranzacționare ale anului și primele două ale anului următor, avansul a fost în medie de 1,4% pentru S&P500, materializat în aproape 8 din 10 ani de după 1950. Totuși, aceasta nu s-a întâmplat și anul trecut, când rezultatul a fost o pierdere de 1,04%, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Anul acesta, investitorii vor avea de stabilit înainte de a pleca în vacanță cât risc sunt dispuși să își asume prin poziții nesupravegheate cu mai puțin de o lună înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump. De exemplu, o postare în rețelele sociale poate avea efecte ample, după cum s-a văzut zilele acestea cu propunerile pentru noul șef al Trezoreriei sau taxele vamale.
Vestea despre nominalizarea lui Bessent a adus un suflu vizibil ușurat al piețelor, cu o pauză pentru Euro în declinul în fața dolarului american și o reacție inițială favorabilă din partea bursei. Știrea a venit cu un val de speranță pentru ponderarea unor politici fiscale și vamale percepute drept prea radicale din timpul campaniei electorale.
Marți, deja, vehicularea unui nivel de 10% pentru taxele vamale impuse Chinei, mult sub temutul 60% propus anterior, a continuat linia optimistă, adăugând 0,57% la valoarea S&P500, 0,28% pentru Dow Jones și 0,63% pentru Nasdaq, subliniază Claudiu Cazacu.
Dar aceasta nu a fost singura veste: Trump are în vedere majorarea barierelor vamale cu 25% pentru Mexic și Canada, o surpriză de proporții. Acordul NAFTA împiedică aceste propuneri, deci discuțiile vizează o rescriere de proporții tectonice a legăturilor cu cei doi vecini ai SUA. Chiar dacă ar fi doar un prim pas pentru o negociere ulterioară, efectele în timp nu se vor limita doar la dolarul canadian și peso-ul mexican, deja vulnerabilizate de anunț. Miercuri, S&P500 a pierdut 0.38%, Nasdaq 0,6% și Dow Jones 0,31% pe seama preocupărilor privind traseul inflației cu noile măsuri vamale propuse și a unor rezultate sub așteptări în domeniul producătorilor de servere.
Un lucru pare asigurat: investitorii nu se vor plictisi, și nici traderii nu se vor îndepărta de ecrane cu inima ușoară de fiecare dată în ce privește viitorul apropiat. Volatilitatea generată de anunțurile prezidențiale va introduce un nou strat de riscuri și eventual oportunități, agitând ocazional bursele.
Dacă efectul „raliului de Crăciun” rămâne posibil, dar nu garantat, după avansul consistent de 26.6% de anul acesta și cu potențiale comentarii oficiale spulberând calmul între Crăciun și Anul Nou, un alt efect, cel al lunii ianuarie primește atenție: semnalul dat de creșterea din prima lună a fost confirmat de un avans robust pe întreg parcursul anului, punctează consultantul de strategie în cadrul XTB România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
Astăzi a fost programată o...
În perioada 13 decembrie 2024,...
Grupul energetic austriac OMV a...
Ministrul Finanțelor, Marcel...
Evoluţii financiare, 12...
Blocul National Sindical a...
Decizia va fi comunicată joi...
Astăzi, newsletter-ul nostru aduce în prim-plan cele mai...
Lista instalatorilor validați...
Aplicațiile Meta, inclusiv...
Administrația Națională „Apele...
Regimul președintelui Bashar...
Curs valutar BNR, 11 decembrie...
Rata anuală a inflaţiei a...
Armata britanică face în pas...
Bursa de Valori Bucureşti a...
FBI a lansat un avertisment recent pentru utilizatorii...
În trimestrul III 2024 au fost...
Rusia îşi sfătuieşte cetăţenii...