Saudiții au pompat petrol masiv pentru a-și acoperi cheltuielile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Shell
Shell
Confruntați cu un conflict cu celelalte țări din Golf pe tema producției de petrol, saudiții au record la acest capitol, după ce au pompat masiv pentru a-și acoperi planurile investiționale rămase în urmă.  

Compania de stat Aramco din Arabia Saudită a fost în 2018 cea  mare companie petrolieră din lume, depăşind Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Royal Dutch Shell, Total şi BP, a anunţat luni agenţia de evaluare financiară Fitch, transmite Reuters.

"Saudi Aramco este cel mai mare producător global de petrol din lume în funcţie de volum. În 2018, media producţiei de lichid şi hidrocarburi a Aramco s-au situa la 11,6 şi, respectiv, 13,6 milioane milioane barili echivalent petrol (boe) pe zi, mult peste nivelul înregistrat de alţi producători globali, cum ar fi ADNOC, Shell, Total şi BP", se arată în comunicatul Fitch.

Aramco este orientată pe extracție și mai puţin integrată pe segmentul downstream (rafinare şi marketing) şi gaze naturale decât alte companii energetice, cum ar fi Shell şi Total, ceea ce o face mai expusă la preţurile ţiţeiului.

Costurile scăzute de producţie, de strategia sa de expansiune pe segmentul downstream şi de achiziţionarea SABIC atenuează însă aceste riscuri apreciază agenţia de evaluare financiară.

Saudiții știu că petrolul este o resursă finită astfel că au în plan mai multe invrestiții de amploare pentru care au nevoie, paradoxal, de banii veniți exact din petrol.

Printre proiectele megalomanice ale Arabiei Saudite se numără constituirea celui mai mare fond suveran de investiții din lume de 2.000 de miliarde de dolari, proiecte din industria de turism și divertisment de 64 de milairde de deolari sau cel mai mare oraș plutitor din luem care va deveni noul Dubai, pe coasta de Mării Roșii. 

Citește și:Arabia Saudită, decizie şocantă. Miza: 2 miliarde de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel