Saudiții critică vehement Washington-ul pe care îl acuză de manipulare a pieței petrolului

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Abdulaziz bin Salman / Foto: AIEA
Abdulaziz bin Salman / Foto: AIEA
Saudiții sunt profund nemulțumiți de faptul că SUA pune pe piață cantități considerabile de petrol.

Ministrul saudit al energiei a denunţat marţi deblocarea rezervelor petroliere de urgenţă despre care a spus că are ca scop 'manipularea pieţelor', într-un moment în care Riadul şi partenerul său american au tensiuni din cauza preţului la aurul negru, relatează AFP.

Această diatribă intervine la o săptămână după ce preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA vor continua să recurgă la rezervele lor strategice într-o încercare de a stabiliza preţul la pompă.

'Oamenii îşi epuizează stocurile de urgenţă, le epuizează, le folosesc ca mecanism destinat să manipuleze pieţele, în timp ce obiectivul lor de bază este de a atenua deficitul de aprovizionare', a declarat prinţul Abdelaziz ben Salmane, ministrul saudit al energiei, fără să numească SUA.

'Este de datoria mea să fac ca lumea să înţeleagă că pierderea stocurilor de urgenţă ar putea deveni dureroasă lunile viitoare', a afirmat el într-o conferinţă economică la Riad.

Anunţul lui Joe Biden de a lua 15 milioane de barili suplimentar din rezervele strategice face parte dintr-un program de eliberare a unui total de 180 de milioane de barili din rezervele strategice pentru a face faţă exploziei preţurilor legată de invazia rusă în Ucraina.

Acest anunţ intervine la două săptămâni după decizia ţărilor exportatoare de petrol, cu Arabia Saudită şi Rusia în frunte, de a-şi reduce cotele de producţie pentru a susţine preţurile, ceea ce a provocat iritare la Washington.

Administraţia americană l-a acuzat pe partenerul său saudit că face jocul Rusiei, care încearcă să-şi finanţeze războiul împotriva Ucrainei. Riadul a negat, asigurând că poziţia sa se bazează doar pe considerente economice.

După o creştere spectaculoasă la începutul războiului, depăşind pragul simbolic de 100 de dolari pe baril, preţul la petrol a scăzut în ultimele luni, chiar dacă rămâne ridicat. 

Citește și:

De unde își extrage Arabia Saudită petrolul

Arabia Saudită își exploatează resursele de hidrocarburi prin compania de stat Aramco, ce dispune de o infrastructură puternică, construită în zeci de ani.

Saudiții sunt cei mai mari exportatori de petrol, pompează din cele mai mari exploatări petroliere din lume și dispune de cheia celui mai bogat zăcământ de țiței din lume.

Aramco asigură pentru Arabia Saudită cea mai influentă poziție din cadrul OPEC.

Aramco extrage petrol și gaze naturale de la dunele de nisip și până în apele Golfului Persic. În luna noiembrie, saudiții au accelerat extracția de petrol , cu 11 milioane de barili în plus pe zi.

Cauza a fost temerea că sancțiunile impuse de SUA Iranului vor duce la o criză a petrolului ceea ce ar fi condus la scumpirea acestuia.

Acum, Aramco ar putea să fie nevoită să reducă mult producția record. Prea mult petrol și situația unei creșteri mici a cererii va zdruncina prețul și-l va duce mult în jos, ceea nu își dorește nimeni.

Proiectul Shaybah al Aramco arată că difcultățile întâmpinate și aparent de netrecut pentru o exploatare de acest gen în deșert au putut fi învinse.

Aramco a construit drumuri și un aeroport în deșertul numit Sfertul Gol, petru a aduce aici echipamentele necesare contruirii complexului industrial care a fost înălțat acolo unde nu treceau decât caravanele cu cămile. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos

pixel