Saudiții de la Aramco cumpără o participație de 10% dintr-o companie chineză
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este o investiție care arată atașamentul față de China
Este o investiție care arată atașamentul față de China
Gigantul petrolier saudit Aramco a anunțat că intenționează să preia o participație de 10% într-o companie petrochimică chineză, demonstrându-și, astfel, "angajamentul pe termen lung față de China".

Tranzacția dintre Aramco, cel mai mare exportator de țiței din lume, și Rongsheng Petrochemical are loc pe fondul apropierii politice de China, cel mai mare importator mondial. Aramco va aproviziona Rongsheng cu aproximativ 480.000 de barili pe zi de petrol "în cadrul unui acord de vânzare pe termen lung", se arată în comunicat.

"Acest anunț demonstrează angajamentul pe termen lung al Aramco față de China și încrederea sa în pilonii sectorului petrochimic chinez", a comentat Mohammed al-Qahtani, vicepreședinte al Aramco, grăbindu-se să menționeze că ”achiziția este importantă pentru Aramco pe o piață cheie". De asemenea, a continuat el, "asigură o aprovizionare fiabilă" cu petrol "a uneia dintre cele mai importante rafinării din China".

Investiția Aramco vine la o zi după ce compania petrolieră saudită a anunțat că va participa - alături de două companii chineze - la construcția unei rafinării și a unei uzine petrochimice în Panjin, în nord-estul Chinei. Două infrastructuri petroliere care, conform companiei saudite, "ar trebui să fie pe deplin operaționale până în 2026".

Duminică, la Forumul de dezvoltare a Chinei de la Beijing, directorul general al Aramco, Amin Nasser, a declarat că firma sa "dublează aprovizionarea cu energie a Chinei", referindu-se la o "oportunitate reciproc avantajoasă" care "face parte din planurile (Aramco) de extindere a activității (sale) de la lichide la produse chimice".

Compania, care este deținută în mare parte de statul saudit, a înregistrat anul trecut un profit net de 161,1 miliarde de dolari, în creștere cu 46% față de anul precedent, conform documentelor transmise Bursei de Valori de la Riad.

Acestea sunt cele mai mari profituri pentru Aramco de când a listat 1,7% din acțiunile sale la Bursa saudită, în decembrie 2019. Aramco și-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero net în unitățile sale industriale până în 2050, un obiectiv care nu ia în considerare emisiile produse de consumatorii de petrol saudiți din străinătate.

Luând cuvântul la Forumul de dezvoltare din China, Nasser a reiterat îndemnul lansat investitorilor de a se concentra mai mult pe combustibili fosili, afirmând că președintele chinez Xi Jinping împărtășește acest punct de vedere. "Suntem de acord cu viziunea (lui Xi Jinping) că "sursele de energie convenționale și alternative vor trebui să lucreze în paralel în deceniile următoare", a spus el.

Citește și Piața petrolului. Profit record pentru gigantul saudit Aramco

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel