Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Tranzacția dintre Aramco, cel mai mare exportator de țiței din lume, și Rongsheng Petrochemical are loc pe fondul apropierii politice de China, cel mai mare importator mondial. Aramco va aproviziona Rongsheng cu aproximativ 480.000 de barili pe zi de petrol "în cadrul unui acord de vânzare pe termen lung", se arată în comunicat.
"Acest anunț demonstrează angajamentul pe termen lung al Aramco față de China și încrederea sa în pilonii sectorului petrochimic chinez", a comentat Mohammed al-Qahtani, vicepreședinte al Aramco, grăbindu-se să menționeze că ”achiziția este importantă pentru Aramco pe o piață cheie". De asemenea, a continuat el, "asigură o aprovizionare fiabilă" cu petrol "a uneia dintre cele mai importante rafinării din China".
Investiția Aramco vine la o zi după ce compania petrolieră saudită a anunțat că va participa - alături de două companii chineze - la construcția unei rafinării și a unei uzine petrochimice în Panjin, în nord-estul Chinei. Două infrastructuri petroliere care, conform companiei saudite, "ar trebui să fie pe deplin operaționale până în 2026".
Duminică, la Forumul de dezvoltare a Chinei de la Beijing, directorul general al Aramco, Amin Nasser, a declarat că firma sa "dublează aprovizionarea cu energie a Chinei", referindu-se la o "oportunitate reciproc avantajoasă" care "face parte din planurile (Aramco) de extindere a activității (sale) de la lichide la produse chimice".
Compania, care este deținută în mare parte de statul saudit, a înregistrat anul trecut un profit net de 161,1 miliarde de dolari, în creștere cu 46% față de anul precedent, conform documentelor transmise Bursei de Valori de la Riad.
Acestea sunt cele mai mari profituri pentru Aramco de când a listat 1,7% din acțiunile sale la Bursa saudită, în decembrie 2019. Aramco și-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero net în unitățile sale industriale până în 2050, un obiectiv care nu ia în considerare emisiile produse de consumatorii de petrol saudiți din străinătate.
Luând cuvântul la Forumul de dezvoltare din China, Nasser a reiterat îndemnul lansat investitorilor de a se concentra mai mult pe combustibili fosili, afirmând că președintele chinez Xi Jinping împărtășește acest punct de vedere. "Suntem de acord cu viziunea (lui Xi Jinping) că "sursele de energie convenționale și alternative vor trebui să lucreze în paralel în deceniile următoare", a spus el.
Citește și Piața petrolului. Profit record pentru gigantul saudit Aramco
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...