Saudiții de la Aramco cumpără o participație de 10% dintr-o companie chineză
Autor: Simona Haiduc | 27 Martie 2023, 18:14
Este o investiție care arată atașamentul față de China
Este o investiție care arată atașamentul față de China
Gigantul petrolier saudit Aramco a anunțat că intenționează să preia o participație de 10% într-o companie petrochimică chineză, demonstrându-și, astfel, "angajamentul pe termen lung față de China".

Tranzacția dintre Aramco, cel mai mare exportator de țiței din lume, și Rongsheng Petrochemical are loc pe fondul apropierii politice de China, cel mai mare importator mondial. Aramco va aproviziona Rongsheng cu aproximativ 480.000 de barili pe zi de petrol "în cadrul unui acord de vânzare pe termen lung", se arată în comunicat.

"Acest anunț demonstrează angajamentul pe termen lung al Aramco față de China și încrederea sa în pilonii sectorului petrochimic chinez", a comentat Mohammed al-Qahtani, vicepreședinte al Aramco, grăbindu-se să menționeze că ”achiziția este importantă pentru Aramco pe o piață cheie". De asemenea, a continuat el, "asigură o aprovizionare fiabilă" cu petrol "a uneia dintre cele mai importante rafinării din China".

Investiția Aramco vine la o zi după ce compania petrolieră saudită a anunțat că va participa - alături de două companii chineze - la construcția unei rafinării și a unei uzine petrochimice în Panjin, în nord-estul Chinei. Două infrastructuri petroliere care, conform companiei saudite, "ar trebui să fie pe deplin operaționale până în 2026".

Duminică, la Forumul de dezvoltare a Chinei de la Beijing, directorul general al Aramco, Amin Nasser, a declarat că firma sa "dublează aprovizionarea cu energie a Chinei", referindu-se la o "oportunitate reciproc avantajoasă" care "face parte din planurile (Aramco) de extindere a activității (sale) de la lichide la produse chimice".

Compania, care este deținută în mare parte de statul saudit, a înregistrat anul trecut un profit net de 161,1 miliarde de dolari, în creștere cu 46% față de anul precedent, conform documentelor transmise Bursei de Valori de la Riad.

Acestea sunt cele mai mari profituri pentru Aramco de când a listat 1,7% din acțiunile sale la Bursa saudită, în decembrie 2019. Aramco și-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero net în unitățile sale industriale până în 2050, un obiectiv care nu ia în considerare emisiile produse de consumatorii de petrol saudiți din străinătate.

Luând cuvântul la Forumul de dezvoltare din China, Nasser a reiterat îndemnul lansat investitorilor de a se concentra mai mult pe combustibili fosili, afirmând că președintele chinez Xi Jinping împărtășește acest punct de vedere. "Suntem de acord cu viziunea (lui Xi Jinping) că "sursele de energie convenționale și alternative vor trebui să lucreze în paralel în deceniile următoare", a spus el.

Citește și Piața petrolului. Profit record pentru gigantul saudit Aramco

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe