Scădere dramatică a capacității de producție a hidrocentralelor din România

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Portile de Fier / Foto: Oana Pavelescu
Portile de Fier / Foto: Oana Pavelescu
Producția de energie electrică a României este în continuare una slabă fiind nevoie în continuare de import pentru a satisface necesarul zilnic.

La ora prânzului, în România se produceau 5477 MWh cu peste o mie sub necesarul zilei mai ales că jumătate din țară se află sub cod galben și portocaliu de caniculă iar prețul pe piața de echilibrare este cel mai mare din Europa.

Îngrijorător este faptul că unul dintre producătorii importanți de energie electrică în bandă se află azi abia pe locul cinci, fiind vorba despre Hidroelectrica.

Azi, Cernavodă produce 1273 MW, Fotovoltaicele 1236 MW, Hidrocarburile 1099 MW, centralele pe cărbune 823 MW iar hidroecentralele 815 MW. Urmează eolienele care asigură 180 MW iar biomasa 47MW.

Astăzi, România înregistrează din nou cel mai mare preț al energiei electrice din Europa

Prețul unui kWh pe piața de echilibrare este de 0,141 euro. Aceasta este o situație care subliniază din nou nu doar provocările economice și sociale cu care se confruntă România, ci și disparitățile semnificative care există între țările europene în ceea ce privește costurile energiei electrice.

Disparități semnificative în Europa

În contextul actual, prețurile la energia electrică variază considerabil pe întreg continentul european, reflectând diferențe majore în funcție de politicile energetice, resursele disponibile și infrastructura fiecărei țări. În timp ce România se află în vârful acestui clasament, cu cel mai mare tarif de 0,141 €/kWh, alte țări europene beneficiază de prețuri mult mai accesibile.

La polul opus, cele mai mici prețuri la electricitate sunt înregistrate în Suedia și Norvegia. În toate zonele Suediei, dar și în regiunile de est și de vest ale Norvegiei, tariful la electricitate este de doar 0,001 €/kWh. Aceasta reprezintă o diferență colosală față de România, evidențiind eficiența acestor state în gestionarea resurselor energetice și în asigurarea unor prețuri extrem de avantajoase pentru consumatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel