Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Arbore de cacao / Foto: Alliance of Bioversity International and CIAT / Flickr
Arbore de cacao / Foto: Alliance of Bioversity International and CIAT / Flickr
Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice din ultimele luni a fost prognoza meteo. 

După o ascensiune fulminantă, o prăbușire la fel de pectaculoasă. Prețurile boabelor de cacao, care au crescut în ultimele trimestre până la 12.000 de dolari pe tonă luna trecută, au scăzut. Contractul cu livrare în iulie a afișat, la bursa din New York un declin de 19,8% într-o zi, până la 7.130 de dolari pe tonă, în timp ce, la Londra, contractul cu livrare în mai din Londra a pierdut 21,9%.

Potrivit Bloomberg, scăderea de la New York este cea mai puternică înregistrată de când au fost compilate datele de piață, adică de peste 60 de ani. O adevărată cădere în infern declanșată, a priori, de prognozele meteo. Mai precis de estimările companiei de analiză geospațială Maxar Technologies, potrivit căreia ploile prevăzute pentru Coasta de Fildeș și Ghana „ar trebui să îmbunătățească oarecum condițiile de dezvoltare a culturilor de cacao”.

O veste importantă, având că învedere că, în tabloul general, Coasta de Fildeș reprezintă aproximativ 40% din producția mondială de cacao, iar Ghana puțin mai puțin de 20%. Aceste prognoze de precipitații vizează și Indonezia, al treilea producător mondial.

Factori tehnici

Pe de altă parte, este important de subliniat că piața de cacao s-a înăsprit, cu mai puțină lichiditate și mai puține tranzacții. Operatorul de piață ICE a ridicat în mod repetat cerințele de garanție necesare pentru a paria pe contractele futures. Această creștere de numerar i-a descurajat, posibil, pe investitorii, care nu mai doresc să se poziționeze pe cacao.

Cu o piață mai puțin lichidă, mișcările descendente se amplifică. „Cele mai mici actualizări ale prognozei meteo pentru Africa de Vest sau semnale alarmante privind cererea, vor determina aceste fluctuații bruște ale prețurilor”, a comentat pentru Bloomberg, John Goodwin, analist la ArrowStream Inc.

„Condițiile meteorologice nefavorabile, îmbătrânirea copacilor și bolile culturilor din Ghana și Coasta de Fildeș au dublat prețurile la cacao în ultimul an. Se preconizează că producția va fi mai mică decât consumul pentru al treilea sezon consecutiv, ceea ce sugerează o scădere pe termen lung a producției de cacao în regiune”, a explicat Saxo Bank luna trecută.

„Pentru a complica lucrurile, un virus larg răspândit amenință sănătatea arborilor de cacao, în special în Ghana”, au adăugat analiștii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă

pixel