Scădere notabilă a recoltei de struguri în România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik
Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik
Recoltarea a început mult mai devreme în majoritatea podgoriilor din ţară şi, potrivit estimărilor oficiale, este posibil ca producţia totală de struguri din 2024 să aibă o scădere notabilă în partea de sud a ţării, potrivit specialiştilor.

Revino şi CrameRomania.ro au organizat la sfârşitul săptămânii trecute o întâlnire informală a producătorilor de vin din România, la care au participat peste 50 de persoane din domeniul viticulturii, unde s-a discutat despre provocările acestui an, producţie şi planuri de viitor, mai ales în actualul context climatic, arată un comunicat remis luni AGERPRES.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în anul 2023, faţă de anul precedent, producţia de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7,6%), dar şi a suprafeţei cultivate cu 1,9%.

"Recolta strugurilor a fost dintotdeauna motiv de reuniune şi sărbătoare, iar întâlnirea noastră cu producătorii locali în proiectul Crame România reprezintă uniune, socializare, sărbătoare. Deşi a fost un an dificil din cauza secetei, rămânem împreună şi continuăm promovarea vinului românesc", a declarat Alina Iancu, fondator Revino şi CrameRomania.ro, citată în comunicat.

La rândul său, Aurelia Vişinescu, proprietar de cramă şi enolog, a spus că 2024 "este un an foarte dificil, este un an cu secetă, cu secetă pedologică, cu producţii foarte mici, avem producţii diminuate până la 70%, avem dezechilibru în ceea ce priveşte acumularea de zaharuri, avem o acumulare accelerată de zaharuri şi o scădere accelerată a acidităţii".

În privinţa producţiei de struguri din Transilvania, Ionuţ Dumitraş, Chief Vineyard Engineer, a afirmat: "Nu putem vorbi de condiţii climatice extreme în regiunea noastră, având apă şi căldură. Condiţii climatice extreme cu care ne confruntăm sunt îngheţul târziu de primăvară şi grindina. Ce putem spune este că plantaţiile au pornit în vegetaţie cu aproximativ 15 zile mai devreme, a fost o primăvară călduroasă, timpurie. Strugurii se află în stare de dezvoltare normală, singura diferenţă este un avans fiziologic de aproximativ 15-20 de zile".

Potrivit Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului (OIV), în 2023, România a reuşit să-şi menţină poziţia de al şaselea producător de vin din Europa, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile. Mai mult, ţara noastră a înregistrat o producţie de 4,6 milioane de hectolitri, în creştere cu 21% faţă de anul precedent şi cu 4% peste media ultimilor 5 ani, consolidându-şi astfel statutul de jucător important pe piaţa europeană a vinului. Într-un raport recent se menţionează că România este a patra cea mai mare suprafaţă viticolă din UE, cu 178.198 ha, pentru care s-a raportat o scădere a suprafeţelor în 2023, de 0,5%.

În ceea ce priveşte consumul de vin, la nivel mondial, OIV a estimat pentru 2023 peste 221 milioane hectolitri de vin, marcând o scădere de 2,6% comparativ cu 2022, cel mai scăzut volum înregistrat din 1996. Aceeaşi instituţie menţionează că România a înregistrat o creştere semnificativă pentru consumul de vin, de 3 milioane de hectolitri pentru 2023, cu o creştere de 20% a nivelurilor de consum de vin.

Cu o experienţă de peste 12 ani în industria vinului şi evenimentelor dedicate gastronomiei din România, CrameRomania.ro şi Revino sunt proiectele dedicate educaţiei şi promovării vinului, brânzeturilor şi turismului viticol în ţară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel