Scădere ușoară a importului de lapte. Câtă brânză s-a produs
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Producția de brănzeturi, în creștere ușoară
Producția de brănzeturi, în creștere ușoară
Unităţile de procesare au colectat anul trecut o cantitate totală de lapte brut de 1,163 milioane de tone, în creştere cu 8% ( 86.218 tone) faţă de 2017, cea mai mare pondere fiind deţinută de laptele de vacă, respectiv 1,120 milioane de tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate vineri. 

Laptele brut de vacă colectat în 2018 faţă de anul precedent a înregistrat un plus de 92.583 tone (+9%), în timp ce cantităţile de lapte brut de oaie, capră şi bivoliţă au scăzut cu 15,3%, 9,7% şi respectiv cu 4,3% în perioada analizată. 

Potrivit datelor INS, importurile de lapte brut au scăzut anul trecut faţă de 2017 cu 9.024 tone (-6,6%), totalizând 128.138 tone. 

În anul 2018, cea mai mare creştere a producţiei s-a evidenţiat la brânza topită cu 1.080 tone (+12,1%), până la 10.011 tone, urmată de lapte de consum cu 17.064 tone (+5,9%) şi un total de 306.037 tone, brânză (inclusiv urdă) cu 5.172 tone (+5,7%) şi un total de 96.243 tone, lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 3.915 tone (+1,8%), respectiv 215.573 tone şi smântâna cu 581 tone (+0,9%), până la 67.051 tone. 

Producţia de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (84,7% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4.507 tone (+5,8%), totalizând 81.557 tone. 

Pe de alte parte, au fost consemnate scăderi ale producţiei în anul 2018 faţă de anul 2017 la unt cu 1.236 tone (-10,2%), până la 10.871 tone şi lapte praf cu 110 tone (-4,6%), respectiv o producţie de 2.267 tone. 

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,9%), Nord-Est (20,1%) şi Nord-Vest (18,9%). 

Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (47,1%), Nord-Vest (22%), Vest (peste 13%) şi Nord-Est (peste 11%). Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 75% din producţia de produse lactate proaspete (smântână şi laptele acidulat): Centru (36,9%), Bucureşti-Ilfov (peste 23%) şi Nord-Vest (18,1%). 

Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (52%), Vest (peste 20%), Nord-Vest (11,8%) şi Nord-Est (9,4%). Brânza s-a produs, îndeosebi, în regiunile Centru (40%), Nord-Est (22,9%), Nord-Vest (15,7%), Sud-Muntenia (9,4%) şi Sud-Est (8,9%). De asemenea, cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (90,7%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel