Scandal în domeniul energiei. Romgaz și Petrom, bănuite că ”ascund” gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la faptul că OMV Petrom şi Romgaz nu pun la dispoziţia pieţei întreaga cantitate de gaze, ceea ce a determinat autoritatea de concurenţă să demareze o anchetă în acest sens, au declarat, marţi, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic.

"Este vorba despre o analiză începută de ANRE la sfârşitul anului 2016 - 2017, cu privire la suspiciunea că cei doi producători de gaze nu pun toate cantităţile de gaze la dispoziţia pieţei, aşa cum prevede legea, şi direcţionează cantităţi mari către propriile centrale. Este vorba despre o analiză preliminară şi urmează o solicitare de documente de la producători", au precizat sursele menţionate.

Consiliul Concurenţei a declanşat luna trecută o anchetă pentru verificarea condiţiilor în care Romgaz şi OMV Petrom livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice. "În cadrul anchetei demarate în luna februarie, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n. r.) pentru a analiza dacă centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producători de gaze naturale au beneficiat de condiţii diferite comparativ cu cele în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA furnizează gaze naturale către alţi consumatori din România", se menţiona într-un comunicat al Consiliului.

Citește și: ANRE a aprobat legislația pentru plafonarea prețului gazelor

Cantităţile de gaze naturale produse anual de Romgaz şi OMV Petrom, împreună, reprezintă peste 94% din totalul producţiei interne de gaze naturale. Centrala de la Brazi a OMV Petrom poate acoperi circa 10% din piaţă, iar cea de la Iernut, aparţinând Romgaz, aproximativ 5% din producţia de electricitate a ţării.

O problemă mai veche

OMV Petrom şi Romgaz pot livra gaze din producţia proprie către centralele pe care le deţin, conform HG 870/2012, care prevede că "sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE cantităţile de gaze naturale din producţia internă utilizate de către producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale".

Centralele Brazi şi Iernut au devenit, la acea dată, consumatori întreruptibili de gaze, adică, în caz de urgenţă, alimentarea lor este întreruptă în beneficiul populaţiei. Totodată, potrivit notei de fundamentare a HG 870/2012, companiile producătoare s-au angajat să livreze anual 1,8 TWh pe piaţa reglementată de electricitate, în bandă.

La acea dată, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avertizat că actul normativ ar putea ridica unele probleme de concurenţă şi a precizat că instituţia avizat condiţionat respectiva hotărâre de Guvern. "Nu avem o problemă ca o companie să îşi folosească marfa proprie, dar pot să se plângă alţi consumatori. Petrom şi Romgaz au şi producţie proprie de gaze naturale, şi centrală proprie. Noi am spus Guvernului - sunt şi alţi producători mai mici care nu au centrală proprie, trebuie să le acceptaţi şi lor o astfel de excepţie de la lege", a afirmat Chiriţoiu, în septembrie 2012.

Totodată, Eric Stab, directorul general al Engie România, a declarat în octombrie anul trecut că Petrom şi Romgaz au limitat cantitatea de gaze livrată pe piaţă, astfel că preţul a crescut, iar furnizorii trebuie să importe mai mult gaz din Rusia, care este mai scump.

El a s-a referit inclusiv la faptul că Petrom şi Romgaz preferă să direcţioneze mai mult gaz din producţia proprie către centralele pe care le deţin, pentru a beneficia de preţurile mari din piaţa de electricitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel