Scandal în Ucraina. Acuzat de complot, miliardarul Ahmetov acuză, la rândul său
Autor: Delia Gheață | 26 noi 2021, 21:21
Unul dintre cei mai bogați cetățeni ai Ucrainei
Unul dintre cei mai bogați cetățeni ai Ucrainei
Cunoscutul om de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov l-a acuzat vineri pe preşedintele Volodimir Zelenski că răspândeşte o "minciună absolută" privind posibila sa implicare într-o presupusă lovitură de stat în Ucraina, relatează agenţiile de presă Interfax-Ukraina şi Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski declarase anterior, într-o amplă conferinţă de presă, că serviciile secrete ucrainene au descoperit un complot privind răsturnarea guvernului său şi că complotiştii ar încerca să-l coopteze în această acţiune şi pe Rinat Ahmetov.

"Informaţiile făcute publice de Volodimir Zelenski despre tentative privind atragerea mea într-un fel de lovitură de stat sunt o minciună absolută", a transmis Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, într-un comunicat.

"Sunt indignat de răspândirea acestei minciuni, indiferent care ar fi fost motivele preşedintelui. Poziţia mea a fost şi va fi fără echivoc: o Ucraină independentă, democratică şi întregită cu Crimeea şi regiunea mea natală, Donbas. Acţiunile mele confirmă aceasta", susţine Ahmetov.

Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 7,6 miliarde dolari (în luna octombrie a.c.), a promis să apere în continuare o "Ucraină liberă, o economie liberă, democraţia şi libertatea de exprimare".

"Ca unul dintre marii investitori din Ucraina, contribuabil şi angajator din ţară voi face tot ce îmi stă în putere pentru a preveni autoritarismul şi cenzura în Ucraina", a mai spus Ahmetov.

"Am primit informaţii că la 1 decembrie va avea loc o lovitură de stat la noi în ţară. La 1 sau 2 decembrie. Serviciile secrete dispun nu doar de date operative, dar şi de înregistrări audio în care, să spunem, reprezentanţi ai Ucrainei discută cu reprezentanţi ai Rusiei despre participarea lui Rinat Ahmetov la o lovitură de stat în Ucraina", a declarat preşedintele ucrainean, fără să excludă o "diversiune" montată împotriva omului de afaceri.

Potrivit convorbirilor interceptate de serviciile speciale, societatea ucraineană ar fi pregătită pentru o nouă "revoluţie", iar "Rinat Ahmetov ar fi dispus să se implice în problema schimbării preşedintelui în exerciţiu", a declarat Zelenski, adăugând că el consideră că miliardarul este "atras" în această "aventură" de către persoane din anturajul său.

Preşedintele ucrainean a ţinut să sublinieze că nu are informaţii precise dacă Ahmetov însuşi ştie despre aceste lucruri, notează agenţia de presă ucraineană Lb.ua. Pentru a lămuri toate acestea, Zelenski l-a invitat public pe Rinat Ahmetov să-i facă o vizită la biroul prezidenţial.

Citește și Despăgubire URIAȘĂ plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă

Citește și Miliardarul care a îngropat capitalismul. Ce propune în loc

Citește și Faliment, moarte sau ... baloane? De ce se tem Oprah, Musk și alți miliardari

Ulterior, Volodomir Zelenski l-a acuzat indirect pe Ahmetov că companiile sale şantajează autorităţile cu o criză energetică şi cu oprirea furnizării agentului termic.

Declaraţiile şefului statului ucrainean, care a promis combaterea corupţiei în campania electorală, intervin în contextul în care Rada Supremă (parlamentul unicameral) a adoptat un proiect de lege privind "dezoligarhizarea" ţării pentru a limita influenţa oligarhilor asupra administraţiei statului, sub incidenţa căruia ar putea să ajungă şi Ahmetov.

Aceste tensiuni pe plan intern se suprapun escaladării situaţiei în jurul graniţelor Ucrainei, unde noile mişcări de trupe ruseşti au fost denunţate de către Occident.

Preşedintele ucrainean a recunoscut că Rusia trimite "semnale periculoase" Ucrainei, dar a spus că ţara sa este pregătită pentru orice evoluţie a situaţiei.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorarea cu privire la mişcările de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei, de teama unei posibile invazii, Moscova negând orice intenţie în acest sens, potrivit AFP.

Vineri în cadrul conferinţei de presă intitulate "30 de întrebări pentru preşedinte", Volodimir Zelenski l-a invitat pe preşedintele rus Vladimir Putin să iasă în public cu o declaraţie în care să spună clar că Rusia nu plănuieşte o invazie pe scară largă în Ucraina, conform agenţiei de presă Ukr.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Crossuri externe