Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Conform contractului cu UE pentru până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit. a precizat sursa AFP.
"Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE", a subliniat Kyriakides. "Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze" dozele aşteptate, a insistat ea.
Oficialii de la Bruxelles contestă explicaţiile directorului general al AstraZeneca, Pascal Soriot, care a susţinut că producţia fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici, conform contractului încheiat cu Londra cu trei luni înaintea celui cu UE. O responsabilă europeană a confirmat: "Să reamintim cum stau lucrurile, ca să risipim orice îndoială: nu s-a pus niciodată problema ca aceste două fabrici (britanice - n. red.) să fie pe planul al doilea sau de rezervă" pentru producţia vaccinurilor destinate UE.
Aceeaşi sursă a apreciat că "este inacceptabil să vedem cum calendarul livrărilor se reduce la o fracţiune", la "un sfert din ce trebuia să ni se livreze" în primul trimestru, deoarece UE a contribuit la "finanţarea riscului de producţie" pentru dezvoltarea vaccinului şi extinderea mijloacelor de producţie.
Citește și AstraZeneca despre dozele comandate de Uniunea Europeană: Nu suntem obligați juridic
Comisia Europeană a alocat companiei AstraZeneca circa 336 de milioane de euro în acest scop, dar plata nu s-a făcut încă integral, a indicat sursa respectivă. Aprobarea de către UE a vaccinului AstraZeneca este prevăzută vineri, dar compania a anunţat săptămâna trecută că vor fi livrate cantităţi mai mici decât se planificase, deoarece la o unitate de producţie europeană s-a înregistrat o "scădere a randamentului".
Reprezentanţii AstraZeneca au fost convocaţi de două ori luni să dea explicaţii statelor membre ale UE şi Comisiei Europene, care negociază în numele celor 27 de ţări. Justificările lor au fost considerate "nesatisfăcătoare", iar miercuri seara este programată o nouă reuniune. "Nu am fost informaţi despre adevărata problemă", iar cum celelalte fabrici ale grupului, care trebuie de asemenea să poată produce pentru UE, nu sunt afectate, "explicaţiile lor sunt inconsistente", a afirmat responsabila europeană citată de AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Favoriți în sondaje,...
România, în fruntea producției...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...