Scandalul vaccinurilor anti-COVID. Polonia este CATEGORICĂ
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Polonia nici nu vrea să audă de așa ceva
Polonia nici nu vrea să audă de așa ceva
Autoritățile poloneze au declarat răspicat că nu acceptă o nouă tranșă de vaccinuri, pe care refuză, de asemenea, să le plătească. 

Polonia refuză să primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID, a anunțat ministrul sănătăţii, precizând că ţara sa dispune de 25 de milioane de doze neutilizate. "La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer - n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile", a spus Adam Niedzielski. 

"Situația astfel generată va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja". Potrivit explicațiilor sale, contractul referitor la vaccinuri a fost semnat "între Comisie şi producători" şi că ţara sa, care încă de 25 de milioane de doze de vaccin, în timp ce alte 67 până la 70 de milioane au fost comandate, nu este direct parte în acest contract.

În prezent, circa 51% dintre polonezi au fost vaccinaţi cu schema completă, 59% au primit o singură doză, iar rata de vaccinare a scăzut puternic, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. "Suntem foarte decepţionaţi de atitudinea Comisiei (Europene) şi a producătorilor", a mai spus Niedzielski, adăugând că Polonia a încercat în zadar să repartizeze livrările pe mai mulţi ani şi subliniind costurile ridicate ale vaccinurilor.

Citește și Vaccinuri. Bogdan Chirieac: Este exclus să se fi dat vreo șpagă

"Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de euro) până la sfârşitul lui 2023, şi, în acest an, este de peste 2 miliarde", a declarat el, adăugând că Polonia se află în prezent sub presiune financiară din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.

"Estimăm deci, de asemenea, că, la scara UE, suntem în drept să aşteptăm ca instrumente speciale, care să ne asigure cel puţin mai multă flexibilitate în aceste contracte, să fie concepute pentru noi", a declarat el. 

La Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat că a fost informată despre decizia Varşoviei. "Statele membre sunt legate de obligaţiile lor contractuale, dar Comisia înţelege bine poziţia dificilă în care se află Polonia şi va continua să faciliteze discuţiile între guvernul polonez şi fabricant pentru a găsi o soluţie pragmatică la această situaţie specifică cu care se confruntă ţara", a declarat marţi Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel