Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Acum oamenii de știință se întreabă: este Omicron cel mai infecțios dintre toate? Nu există un răspuns simplu, dar cercetătorii au schițat câteva scenarii privind viitorul virusului. În cel mai optimist scenariu, spun ei, coronavirusul va deveni endemic. Într-un scenariu intermediar, virusul ar putea deveni și mai rezistent la vaccinuri, iar mai multe persoane vaccinate ar putea fi expuse la boli grave. Și, într-un scenariu înspăimântător, virusul s-ar putea recombina cu un alt coronavirus pentru a forma o variantă hibridă și mai mortală.
1. O pacoste sezonieră
Virusurile au un singur obiectiv: să supraviețuiască. Oamenii de știință sunt în general de acord că cea mai bună cale pentru ca noul coronavirus, SARS-CoV-2, să-și atingă scopul este să devină endemic în rândul populației, în același mod în care au evoluat gripa sau alte coronavirusuri umane.
"Ne vom juca la nesfârșit de-a șoarecele și pisica cu SARS-CoV-2? Nu. Va deveni un coronavirus endemic, un fel de pacoste sezonieră", a declarat Vaughn Cooper. "Se va întâmpla în acest deceniu, poate chiar înainte de sfârșitul acestui deceniu", a adăugat el.
Deși Vaughn Cooper crede că în unii ani epidemiile de coronavirus vor fi mai grave decât altele, el se așteaptă ca vaccinurile să continue să prevină bolile grave. "Știu cu siguranță un lucru, și anume că trei doze de vaccin original au creat o diversitate de răspunsuri imune celulare care mă vor proteja de virusul de acum încolo", a spus expertul. "Sunt dispus să pariez bani pe asta. S-ar putea să mă îmbolnăvesc, dar nu mă va îmbolnăvi cu adevărat pentru că celulele T și B au mai văzut ceva similar înainte."
2. Vaccinurile devin mai puțin eficiente
Coronavirusul ar putea, în cele din urmă, să atingă o limită a răspândirii când toți cei susceptibili de a fi infectați vor prezenta un anumit grad de imunitate. În acel moment, virusul ar putea fi nevoit să se perfecționeze pentru a ocoli apărarea imunitară a organismului - fie prin vaccinuri, fie prin infecții naturale - pentru a rămâne în viață.
"Cel mai simplu mod în care virusul poate provoca noi epidemii este să se sustragă imunității în timp", a declarat pentru revista Nature Adam Kucharski, epidemiolog matematician la London School of Hygiene and Tropical Medicine. "Acest lucru este similar cu ceea ce vedem în cazul coronavirusurilor sezoniere". În acest caz, imunitatea generalizată ar putea exercita presiune asupra virusului pentru a forma noi variante, ceea ce ar face ca vaccinurile să fie din ce în ce mai puțin eficiente.
3. Scenariul nedorit de nimeni
Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească la scară largă, este posibil ca un animal să fie infectat cu două coronavirusuri în același timp: noul virus, SARS-CoV-2, și un alt coronavirus prezent în animalele sălbatice. Într-un scenariu de coșmar, aceste virusuri viruși ar putea forma o variantă hibridă care s-ar răspândi în populația umană și ar fi mai mortală decât predecesorii săi. "Avem o mulțime de SARS-2 în circulație, iar riscul de a se recombina este destul de mare”, spune Andrew Read.
În ultimul secol, trei coronavirusuri capabile să provoace boli grave - SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV-2 - s-au răspândit de la animale la oameni. Coronavirusurile au, de asemenea, o capacitate mare de recombinare", spune Andrew Read. Un studiu din luna mai a descoperit un coronavirus recombinant la o persoană spitalizată cu pneumonie.
"Majoritatea evenimentelor de recombinare eșuează deoarece părțile nu funcționează bine împreună", a ținut să precizeze Vaughn Cooper. "Dar dacă am învățat ceva din această pandemie, este că atunci când ai un număr foarte mare de persoane, se întâmplă lucruri foarte ciudate". Atât Vaughn Cooper, cât și Andrew Read au indicat cerbul cu coadă albă ca fiind o specie care trebuie urmărită îndeaproape, deoarece un focar de coronavirus a afectat puternic populația de cerbi din stat în iarna anului 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...