Schemă de ajutor de 600 mil. € pentru revigorarea industriei prelucrătoare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ștefan Radu Oprea
Ștefan Radu Oprea
Ministrul Economiei anunță o nouă schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, cu un buget de 600 de milioane de euro.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat lansarea unei scheme de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare, cu un buget total de 600 de milioane de euro pentru următorii patru ani. Din această sumă, 149 de milioane de euro vor fi alocate pentru anul 2024.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria, ministrul Oprea a detaliat pașii care vor urma după aprobarea hotărârii de guvern privind această schemă. "Pașii care urmează după aprobarea de astăzi a hotărârii de guvern, care reglementează această schemă de ajutor de stat, sunt: publicarea ghidului, care este gata, în transparență; semnarea ordinului de ministru pentru ghid; publicarea lui în transparență și apoi vom deschide sesiunea care va avea o durată de 30 de zile. Îi rog pe cei care sunt interesați și care vor depune proiecte pentru această nouă schemă de ajutor de stat să fie cu ochii pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pentru a vedea ghidul, pentru a putea să se apuce de lucru și pentru a depune proiecte bune pentru economia românească", a declarat Oprea.

Ministrul a subliniat și performanțele economice recente ale României, menționând că nivelul PIB/capita raportat la valoarea puterii de cumpărare este comparabil cu cel din Polonia. "România, din punct de vedere al PIB/capita raportat la valoarea puterii de cumpărare, este la nivel egal cu Polonia. Avem 80% gradul de convergență față de Uniunea Europeană. În momentul aderării eram la 43%, ceea ce înseamnă că economia României a avut cea mai rapidă creștere în ultima perioadă. De asemenea, prognozele sunt bune, favorabile României. Sunt instituții financiare reputabile și publicații de specialitate care spun că România va avea probabil una dintre cele mai mari creșteri economice anul acesta din Uniunea Europeană. Unele publicații spun că va fi chiar cea mai mare creștere. Punctual, referitor la producția industrială, m-am uitat pe statisticile europene și am văzut că în luna aprilie suntem deja cu un 3,8% pozitiv, deși media europeană a fost negativă, cu 2 procente, ceea ce înseamnă că industria prelucrătoare și industria în România are premise bune în acest moment", a adăugat el.

Schema de ajutor de stat, pregătită de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), a fost publicată în transparență decizională în luna martie și urmărește să susțină operatorii economici din România în dezvoltarea potențialului de producție pentru materiale, produse și echipamente necesare pieței. Obiectivele fundamentale ale acestei scheme sunt reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare, stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate și creșterea competitivității acestui sector industrial.

"MEAT susține operatorii economici din România în vederea dezvoltării potențialului de producție pentru materiale, produse și echipamente necesare pieței, pentru combaterea disfuncționalităților generate, prin asigurarea surselor de finanțare necesare și a capabilităților de producție. Obiectivele fundamentale ale schemei sunt în principal reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare, stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate și creșterea competitivității acestui sector industrial", a precizat sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene offshore / Foto: Freepik
Lan de floarea soarelui / Foto: Freepik
Card bancar / sursa foto: Freepik.com
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Cosmin Marinescu
Unul dintre sediile grupului Volkswagen / FOTO: Wikipedia
Istanbul
iPhone
Agenție BRD

Alertă BRD. Mesajul băncii pentru clienții săi

Clienții BRD au primit o avertizarea din partea băncii...

Turbină / FOTO: Unsplash
Investiții în infrastructura energetică / Foto: Freepik
Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Plată / Foto: Freepik

Ce este noul sistem de plăți Wero, lansat în Europa

Un proiect la care băncile europene au lucrat în secret...

Lei românești / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024

Toyota pune capăt parteneriatului cu Jocurile Olimpice

Este o decizie luată după Jocurile Olimpice de la Paris. 

Fabrică de cip-uri

Londra naționalizează o fabrică de semiconductori strategică

O tranzacție evaluată la 20 de milioane de lire sterline. 

Topitorie de cupru

Drumul anevoios al tranziției industriei miniere către cupru

Marile companii miniere se străduiesc să găsească un...

Inflație / FOTO: Freepik

Vești bune din SUA privind inflația, care rămâne o provocare

Elementul care ar putea da totul peste cap în această...

Vreme instabilă
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com

Prețul aurului, la un nou record global în 2024 (Analiză)

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două...

Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik

Salariile în IT variază între 4.500 lei și 10.000 de lei

IT-ul din România continuă să conducă în topul salariilor.

Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inundație / Foto: Arhivă
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Apel umanitar
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash

pixel