Schemă de ajutor de 600 mil. € pentru revigorarea industriei prelucrătoare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ștefan Radu Oprea
Ștefan Radu Oprea
Ministrul Economiei anunță o nouă schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, cu un buget de 600 de milioane de euro.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat lansarea unei scheme de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare, cu un buget total de 600 de milioane de euro pentru următorii patru ani. Din această sumă, 149 de milioane de euro vor fi alocate pentru anul 2024.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria, ministrul Oprea a detaliat pașii care vor urma după aprobarea hotărârii de guvern privind această schemă. "Pașii care urmează după aprobarea de astăzi a hotărârii de guvern, care reglementează această schemă de ajutor de stat, sunt: publicarea ghidului, care este gata, în transparență; semnarea ordinului de ministru pentru ghid; publicarea lui în transparență și apoi vom deschide sesiunea care va avea o durată de 30 de zile. Îi rog pe cei care sunt interesați și care vor depune proiecte pentru această nouă schemă de ajutor de stat să fie cu ochii pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pentru a vedea ghidul, pentru a putea să se apuce de lucru și pentru a depune proiecte bune pentru economia românească", a declarat Oprea.

Ministrul a subliniat și performanțele economice recente ale României, menționând că nivelul PIB/capita raportat la valoarea puterii de cumpărare este comparabil cu cel din Polonia. "România, din punct de vedere al PIB/capita raportat la valoarea puterii de cumpărare, este la nivel egal cu Polonia. Avem 80% gradul de convergență față de Uniunea Europeană. În momentul aderării eram la 43%, ceea ce înseamnă că economia României a avut cea mai rapidă creștere în ultima perioadă. De asemenea, prognozele sunt bune, favorabile României. Sunt instituții financiare reputabile și publicații de specialitate care spun că România va avea probabil una dintre cele mai mari creșteri economice anul acesta din Uniunea Europeană. Unele publicații spun că va fi chiar cea mai mare creștere. Punctual, referitor la producția industrială, m-am uitat pe statisticile europene și am văzut că în luna aprilie suntem deja cu un 3,8% pozitiv, deși media europeană a fost negativă, cu 2 procente, ceea ce înseamnă că industria prelucrătoare și industria în România are premise bune în acest moment", a adăugat el.

Schema de ajutor de stat, pregătită de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), a fost publicată în transparență decizională în luna martie și urmărește să susțină operatorii economici din România în dezvoltarea potențialului de producție pentru materiale, produse și echipamente necesare pieței. Obiectivele fundamentale ale acestei scheme sunt reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare, stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate și creșterea competitivității acestui sector industrial.

"MEAT susține operatorii economici din România în vederea dezvoltării potențialului de producție pentru materiale, produse și echipamente necesare pieței, pentru combaterea disfuncționalităților generate, prin asigurarea surselor de finanțare necesare și a capabilităților de producție. Obiectivele fundamentale ale schemei sunt în principal reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare, stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate și creșterea competitivității acestui sector industrial", a precizat sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Joe Biden / FOTO: Facebook White House
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
La ce lucrează ANRE

ANRE plafonează prețul energiei pe piața de echilibrare

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul...

Cei care își rezervă vacanțele prin Booking.com trebuie să fie atenți / Foto: Freepik

Avertizare privind mesajele false de la Booking.com

Popularitatea platformei de rezervări pentru vacanţe,...

O sondă de foraj petrolier s-a prăbușit în Turcia

Agențiile străine de presă scriu despre doi răniți și un...

REMAT

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Programator / FOTO: Freepik

Pana informatică globală a alimentat teorii ale conspirației

Teoriile conspirației au înflorit pe rețelele sociale...

Seismografe
Rețelele de spionaj ale Rusiei se regenerează / Ilustrație: Oana Pavelescu / DCBusiness

FT: Spionii ruși au reluat cumpărarea de scule din Germania

Companii cu legături la o rețea rusă de spionaj au...

Jaume Collboni / Foto: Press Cambrabcn / Flickr
JD Vance / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Copii / Foto: Oana Pavelescu
Fructe pe o tarabă din piață / Foto: Freepik
Telefon

Google va elimina mii de aplicații din Play Store

Dezvoltatorii de aplicații au fost avertizați deja.

Coca / sursa foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Călătorii așteaptă îmbarcarea așezați pe jos / Foto: Ioana Duță
Microsoft / Foto: Arhivă
Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar câteva...

Plata cu numerar / FOTO: Freepik
Încghețată Ben & Jerry's

Unilever își vinde afacerea cu înghețată

Unilever a demarat discuțiile inițiale cu firmele de...

CNAS anunță că începe marea modernizare

CNAS va avea un nou sistem informatic

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea,...

Start-Up Nation
Proiect energetic solar inovativ / sursa foto: CGNT
Wizz Air
Știrile dimineții
Reabilitare termică
Urmărind evoluția acțiunilor

Bursa de la București încheie săptămâna în scădere

Practic, a urmat linia burselor europene, unde acțiunile...


pixel