Potrivit unui comunicat al ME, schema de ajutor de stat vizează susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Finanţarea va contribui la echilibrarea balanţei comerciale şi la dezvoltarea de noi capacităţi de producţie în zonele defavorizate.
Prin intermediul acestor finanțări este sprijinită, totodată, și achiziţia de licenţe şi de brevete, fiind stimulată proprietatea intelectuală, astfel încât constructorii români să fie mai implicaţi în partea de cercetare-dezvoltare pe materiale noi, cu un ciclu de producţie integrat în economia circulară, materiale verzi, sustenabile conforme cu noile cerinţe ale Comisiei Europene.
Câți bani se vor aloca și când
Schema de ajutor de stat este multianuală, iar acordarea ajutoarelor de stat se realizează cu încadrarea în creditele de angajament pentru perioada 2023-2026 şi creditele bugetare pentru perioada 2024 - 2026, aprobate prin legile bugetare anuale. Bugetul alocat pentru anul 2023 este de aproximativ 150 de milioane de euro.
"Ajutorul financiar va fi acordat pentru investiţii iniţiale şi pentru investiţii iniţiale pentru o nouă activitate economică", se arată în comunicat, scrie Agerpres.
Susţinerea financiară a tipurilor de investiţii menţionate anterior constă în acordarea de ajutor regional nerambursabil, în valoare de maximum 50 de milioane de euro, reprezentând 75% din valoarea investiţiei, în acord cu Harta Regională a României (intensitatea maximă a ajutorului de stat pe judeţe).
Sub ce condiții vor fi alocate aceste fonduri
Beneficiarii trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile totale ale proiectului de investiţie, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
"Criteriile de eligibilitate sunt detaliate în textul ordonanţei, iar codurile CAEN eligibile sunt anexă la acesta. Mecanismul de plată al ajutorului de stat urmează să fie stabilit prin Ghidul solicitantului", se mai precizează în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...