Schengen terestru. Austriecii, hotărâți să țină România la ușă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
Miniștrii de Interne ai Uniunii Europene se reunesc joi, în Luxemburg, pentru a analiza situația actuală a spațiului Schengen, controalele de frontieră și directiva de returnare a UE.

O temă importantă va fi și admiterea deplină a României și Bulgariei în Schengen, un subiect ce a generat dezbateri aprinse în ultimii ani. Austria va fi reprezentată de ministrul de interne, Gerhard Karner, care a subliniat înainte de întâlnire că două subiecte cheie vor fi abordate: întărirea măsurilor de deportare și viitorul spațiului Schengen.

Karner: Deportările trebuie accelerate

Gerhard Karner a explicat că este esențial să fie găsite soluții pentru a face deportările mai eficiente. Acesta a subliniat că măsurile suplimentare de control la granițe, implementate în multe țări, au contribuit la reducerea migrației ilegale. A folosit exemplul graniței dintre Austria și Ungaria, unde numărul traversărilor ilegale a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, Karner rămâne sceptic în ceea ce privește admiterea României și Bulgariei în Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am ajuns la final”, a declarat acesta pentru presa austriacă.

Austria continuă să blocheze aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen, în ciuda faptului că cele două țări fac parte din „Schengen aerian” din martie, ceea ce a dus la ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și-a exprimat dorința ca această blocare să fie eliminată înainte de finalul mandatului ei. „Am avut experiențe bune la frontierele aeriene și cred că este momentul să ridicăm controalele și la frontierele terestre”, a declarat Johansson, susținută și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Optimism românesc

România rămâne optimistă în privința unei decizii favorabile până la sfârșitul anului. Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a reiterat că România a îndeplinit toate cerințele pentru aderarea completă la Schengen și a evidențiat o scădere semnificativă a migrației ilegale. În plus, premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri seara că este convins că România va adera pe deplin la Schengen în acest an.

Cu toate acestea, o decizie a Consiliului pentru a stabili data ridicării controalelor nu este planificată pentru reuniunea de joi.

Reforma azilului și returnarea migranților ilegali

La masa de lucru a miniștrilor de interne, un alt subiect important va fi directiva de returnare a migranților ilegali și a solicitanților de azil respinși. Austria, împreună cu Olanda, a inițiat un document nescris susținut de alte 15 state membre Schengen, prin care se solicită Comisiei Europene actualizarea directivei UE de returnare, care are aproape 20 de ani. Scopul este facilitarea repatrierii migranților fără drept de ședere în UE și accelerarea proceselor de deportare.

„Ca Uniune Europeană, ar trebui să devenim mai puțin atractivi pentru cei care abuzează de sistem”, a spus Karner, menționând că mulți dintre cei care trebuie deportați evită acest proces. El susține măsuri mai stricte, inclusiv facilitarea reținerii celor în curs de deportare. Ministrul de interne german, Nancy Faeser, sprijină aceste propuneri, cerând proceduri mai rapide și posibilitatea de a respinge migranții la graniță.

Granițele sub control temporar

De la jumătatea lunii septembrie, controale temporare au fost reintroduse la toate granițele terestre ale Germaniei, din cauza îngrijorărilor legate de securitate. Aceleași măsuri au fost adoptate și de Austria și Italia, ca parte a unui efort mai larg de combatere a migrației ilegale și a traficului de persoane. Faeser a explicat că aceste controale vor rămâne în vigoare până când vor fi găsite soluții la nivel european pentru protejarea mai strictă a granițelor externe.

Reformele necesare și provocările externe

Un alt subiect de pe agendă va fi impactul conflictelor externe asupra securității interne a UE, precum și combaterea abuzului sexual asupra minorilor. De asemenea, vor fi discutate sistemele IT utilizate pentru aplicarea legii la nivel european. Ministrul Karner va avea și o întâlnire bilaterală cu omologul său ungar, Sándor Pintér, țara acestuia deținând președinția Consiliului în prezent.

În concluzie, reuniunea de la Luxemburg va fi esențială pentru viitorul spațiului Schengen și pentru măsurile de combatere a migrației ilegale, subliniind necesitatea unor soluții comune la nivel european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București

BVB a închis în scădere: Investitorii s-au ferit de riscuri

În ansamblu, sesiunea de joi de la Bursa de Valori...

Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
Euro
Bancheri / Foto: Freepik

Job-urile din băncile europene, sub asediul AI

Băncile europene încep să-și reducă forța de muncă prin...

Portavion / FOTO: Freepik

Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la...

Ghișeu
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Fermier / Foto: Oana Pavelescu
Rezultate / FOTO: Freepik
SUA
București / Foto: Freepik

Semnal de alarmă pentru piața imobiliară din România

Inflaţia rămâne principala preocupare a investitorilor...

Bani
Lucrător în construcții
Industrie / Sursa: Freepik.com
Hacker / FOTO: Freepik
Tesla
Ikea
Birou / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Foto: Arhivă
colaj foto pexels.com

Lovitură din China pentru profiturile BMW şi Mercedes

BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma...

Telecomunicații
Inteligență artificială / Foto: Freepik
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Totul despre Bigster, cel mai nou model lansat de Dacia

Dacia a lansat cel mai mare SUV al său produs la uzina...


pixel