Senatul ar putea adopta în curând un proiect de lege care elimină certificatul de atestare a edificării din lista actelor necesare pentru înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra construcțiilor.
În prezent, dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizației de construire. Certificatul confirmă că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Noua lege va modifica Legea 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, eliminând certificatul de atestare a edificării. În schimb, dreptul de proprietate asupra construcțiilor va putea fi înscris în cartea funciară pe baza autorizației de construire, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și a documentației cadastrale.
Citește și: Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile
Pentru înscrierea dreptului de proprietate pe stadii de execuție, vor fi necesare autorizația de construire, procesul-verbal de constatare privind stadiul realizării construcției și documentația cadastrală.
Motivul acestei schimbări este faptul că actualul sistem necesită un certificat suplimentar semnat de primar, deși verificarea și recepția lucrărilor de construcții sunt deja acoperite de comisia de recepție, conform Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 343/2017.
Eliminarea acestui certificat va reduce birocrația și va accelera procesul de înscriere în cartea funciară, asigurând totodată respectarea calității construcțiilor prin procedurile existente de verificare și recepție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...