Schimbare majoră în procedura de înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Oraș văzut de sus
Oraș văzut de sus
Un proiect de lege aflat la Senat va facilita procesul de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra construcțiilor. 

Senatul ar putea adopta în curând un proiect de lege care elimină certificatul de atestare a edificării din lista actelor necesare pentru înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra construcțiilor. 

În prezent, dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizației de construire. Certificatul confirmă că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Noua lege va modifica Legea 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, eliminând certificatul de atestare a edificării. În schimb, dreptul de proprietate asupra construcțiilor va putea fi înscris în cartea funciară pe baza autorizației de construire, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și a documentației cadastrale.

Citește și: Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

Pentru înscrierea dreptului de proprietate pe stadii de execuție, vor fi necesare autorizația de construire, procesul-verbal de constatare privind stadiul realizării construcției și documentația cadastrală.

Motivul acestei schimbări este faptul că actualul sistem necesită un certificat suplimentar semnat de primar, deși verificarea și recepția lucrărilor de construcții sunt deja acoperite de comisia de recepție, conform Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 343/2017.

Eliminarea acestui certificat va reduce birocrația și va accelera procesul de înscriere în cartea funciară, asigurând totodată respectarea calității construcțiilor prin procedurile existente de verificare și recepție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel