Schimbarea calculului punctajului pentru pensie cu scopul de a stimula natalitatea
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tată cu doi copii / Foto: Freepik
Tată cu doi copii / Foto: Freepik
O propunere legislativă care urmează să intre la consultări la comisia de specialitate a Camerei Deputaților vine în întîmpinarea a două probleme, criza natalității și îndreptarea unei nedreptăți pentru cei care au avut grijă de copii în primii ani ai acestora.

Astfel, noua propunere legislativă a fost înaintată Parlamentului României cu scopul de a stimula natalitatea în țară, în contextul unei crize demografice tot mai accentuate. Propunerea vizează modificarea prevederilor legale referitoare la calculul punctajului lunar pentru perioadele în care părinții beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului.

Conform proiectului, pentru perioadele în care părinții primesc indemnizația pentru creșterea copilului, punctajul lunar pentru sistemul public de pensii ar fi calculat utilizând integral câștigul salarial mediu brut lunar din acele perioade. Astfel, părinții care aleg să aibă cel puțin doi copii și să beneficieze de indemnizația pentru creșterea lor nu ar mai fi penalizați la pensie.

Propunerea este susținută de argumentul că nu ar genera impact bugetar în următorii 10 ani, dar ar stimula tinerii activi să aibă familii numeroase, având certitudinea că perioadele de îngrijire a copiilor nu le-ar afecta negativ drepturile la pensie.

Această inițiativă vine în contextul unei crize demografice severe, în care România se confruntă cu o scădere a natalității și o migrație puternică a tinerilor. Se anticipează că situația se va agrava după anul 2030, iar politici precum cea propusă ar putea contribui la inversarea acestei tendințe.

Propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii și adoptării în cadrul Parlamentului României, în speranța că va aduce beneficii semnificative pentru stimularea creșterii demografice în țară.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...


pixel