Schimbări climatice: Giganții petrolului știau ce ne așteaptă încă din anii 1960

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rafinărie
Rafinărie
Principalii giganți mondiali ai petrolului și gazelor știau încă din anii 1960, cel puțin, de efectul dezastruos al combustibililor fosili asupra climei, dar au continuat să nege cu vehemență acest lucru, ba chiar au practicat dezinformarea. 

Este conclzuia unui raport al Comisiei de anchetă a democraților americani din Camera Reprezentanților. Potrivit documentului, „de mai bine de jumătate de secol, „Big Oil” a înșelat publicul american cu privire la rolul jucat în criza climatică, făcând tot ce-i stă în puteri pentru a menține dependența Statelor Unite și a întregii lumi de produsele lor poluante”. 

Prin „Big Oil” sunt avute în vedere cele șase mari companii și organizații analizate în cadrul investigației lansate în septembrie 2021: este vorba, pe de o parte, de ExxonMobil, Chevron, BP America și Shell, iar pe de alta de Institutul American de Petrol (API) și Camera de Comerț a SUA.

„Toți cei șase (...) au obstrucționat și au întârziat” această anchetă refuzând să depună documente și să apară în fața deputaților, „în ciuda numeroaselor citații” trimise, subliniază raportul de 65 de pagini intitulat „Negare, dezinformare și limbaj ambiguu: Evoluția eforturilor „Big Oil” de a se eschiva de responsabilitatea pentru schimbările climatice”.

După ce ani la rând a definit drept ”înșelătorie” schimbările climatice și a negat însăși existența ei, sectorul petrolier a fost forțat să-și ”revizuiască atitudinea” în fața dovezilor științifice, „prea copleșitoare pentru a continua să nege o realitate tot mai evidentă”, scriu aleșii americani în raportul lor. 

După care respectivele companii, „au dezvoltat o campanie de înșelăciune și limbaj ambiguu, campanie susținută de o armată de organizații profesionale, afirmând public că sprijină acțiunile climatice, dar desfășurând, în culise, acțiuni pentru a evita orice angajament concret”.

Tragere la răspundere

Și, de asemenea, afirmând că gazul natural era „sigur” pentru climă și că ar putea servi drept „energie de tranziție către un viitor fără energie fosilă”. „A sosit timpul să tragem la răspundere „Big Oil” pentru campania sa de înșelăciune și să luăm măsuri pentru a remedia daunele pe care le-a provocat”, conchide raportul.

Acestea sunt „vechi acuzații care au fost deja abordate în timpul audierilor în Congres și în cadrul procedurilor legale”, a răspuns ExxonMobil la o solicitare trimisă de agenția AFP. „Așa cum am spus în repetate rânduri, schimbările climatice sunt reale și o întreagă ramură a grupului nostru este dedicată reducerii emisiilor – ale noastre și ale altora”, a continuat compania. 

De amintit că, în ianuarie 2023, un studiu publicat în revista Science a dezvăluit acuratețea remarcabilă a predicțiilor oamenilor de știință de la ExxonMobil privind creșterea temperaturilor, unele datând din 1977. Trei ani mai târziu, în 2000, CEO-ul grupului, Lee Raymond, a răspuns că nu are „suficiente cunoștințe științifice în domeniul schimbărilor climatice pentru a face predicții rezonabile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel