Schimbări importante la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă un proiect Hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.491/2021.

În conformitate cu dispozițiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, ”Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este unitatea de informaţii financiare a României, de tip administrativ, cu sediul în municipiul Bucureşti, organ de specialitate cu personalitate juridică, independent şi autonom din punct de vedere operaţional şi funcţional, în subordinea Ministerului Finanţelor”.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 491/2021, cu modificările și completările ulterioare, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Schimbările propuse

 

Intrarea în vigoare a Legii nr. 296/2023 determină necesitatea modificării structurii organizatorice a Oficiului, motivat de limitările impuse de acest act normativ, respectiv încadrarea serviciilor, direcțiilor și direcțiilor generale în normativul de personal stabilit prin dispozițiile art. XXI alin. (1), încadrarea funcțiilor de conducere în procentul maxim de 12% din numărul total de posturi aprobate la nivelul ordonatorului principal de credite, stabilit de dispozițiile art. XXIII alin. (1), precum și interdicția prevăzută la art. XIX alin. (2):

- Modificarea art. 3 alin. (2) și art. 8 din HG nr. 491/2021, în sensul precizării că, prin ordin al preşedintelui Oficiului, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat, se pot organiza, în cadrul direcţiilor generale şi direcţiilor, servicii și compartimente și se pot aproba atribuțiile acestora. Prin noua reglementare, care are în vedere dispozițiile art. XVIII și art. XIX alin. (2) din Legea nr. 296/2023, cu modificările și completările ulterioare, nu mai pot fi înființate birouri.

- La art. 7 din HG nr. 491/2021, modificarea alin. (1) și introducerea unui nou alineat (3), în scopul reglementării structurilor care sunt organizate și funcționează în cadrul Oficiului.

Ca urmare a punerii în aplicare a dispozițiilor art. XXI alin. (1) din Legea nr. 296/2023, cu modificările și completările ulterioare, se desființează Direcția juridică, metodologie și relația cu Parlamentul și Direcția economică, financiară și administrativă și se înființează Serviciul juridic și Serviciul economic, financiar și administrativ.

Pentru a nu fi afectată capacitatea juridică și economică a instituției, prin desființarea celor două direcții, noua structură organizatorică prevede înființarea Direcției generale cooperare și servicii interne, în scopul coordonării unitare a structurilor ce susțin activitatea operațională a Oficiului.

Structura organizatorică propusă corespunde cerințelor, așa cum reies din Raportul de Evaluare Mutuală a Romaniei, adoptat la data de 25 mai 2023, în cadrul celei de-a 65 Plenare Moneyval și are în vedere, inclusiv, eliminarea deficiențelor constatate, măsură ce va fi cuprinsă în Raportul de progrese pe care România îl va prezenta Comitetului Moneyval în noiembrie 2024.

Totodată, noua structura organizatorică urmărește să asigure funcționalitatea Oficiului, în calitate de autoritate competentă în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, conform cerințelor și standardelor Grupului de Acțiune Financiară Internațională și ale directivelor Uniunii Europene.

- Modificarea art. 11 alin. (2) din HG nr. 491/2021, în sensul precizării că personalul contractual cu funcţii de conducere este format din directori generali, directori și şefi serviciu. Noua reglementare nu mai prevede funcția de șef compartiment, în acord cu dispozițiile art. XXI alin. (1) din Legea nr. 296/2023, cu modificările și completările ulterioare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres

pixel