Schimbările climatice. Euro va rezista, yuanul chinezesc se va prăbuși, pierderi URIAȘE
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Experții băncii britanice Barclays a creionat un tablou groaznic
Experții băncii britanice Barclays a creionat un tablou groaznic
Schimbările climatice ar putea fi în avantajul euro, în timp ce yuanul chinezesc și yenul japonez vor avea cel mai mult de suferit în absența unor eforturi mai mari de atenuare a efectelor încălzirii globale, se arată într-un raport al băcnii britanice Barclays.

Banca britanică a cartografiat efectele schimbărilor climatice asupra cursurilor de schimb, afirmând că temperaturile în creștere și costurile economice asociate ar putea fi "un risc din ce în ce mai mare și mai costisitor, cu un impact tangibil asupra cursului de schimb".

În cel mai sever scenariu al băncii, euro are cel mai bun rezultat, apreciindu-se cu 0,5% față de dolar până în 2030 și cu o medie de 3,9% în următoarele cinci decenii, deoarece deschiderea comercială a zonei euro contribuie la atenuarea impactului economic al încălzirii globale.

În schimb, yuanul chinezesc ar putea pierde 5,5% până în 2030, cu o depreciere suplimentară de 7% în următorul deceniu, care s-ar putea agrava la peste 10% pe deceniu în timp.

Barclays a precizat că, în analiza lor, experții au folosit previziunile privind productivitatea națională și fluxurile de capital în următoarele cinci decenii pentru a modela modul în care, în condițiile actuale, creșterea economică a țărilor și, prin urmare, monedele lor ar putea fi afectate de schimbările climatice.

Creșterea nivelului mării, modificări ale randamentelor agricole, schimbări în ceea ce privește epidemiile, turismul sau loviturile aduse productivității muncii de căldură sunt câțiva dintre factorii incluși în analiză, au precizat analiștii Barclays într-un raport.

Pierderi de 1.380 miliarde dolari

Potrivit raportului, pierderile globale cauzate de fenomenele meteorologice extreme au totalizat 1.380 de miliarde de dolari în deceniul precedent, au crescut de aproape opt ori din anii 1970 și se așteaptă să depășească 2.000 de miliarde de dolari în deceniul actual.

"Țările care se confruntă cu scăderi ale productivității și ale altor factori de producție sunt, de asemenea, susceptibile de a înregistra intrări mai mici de capital" și, ca urmare, monede mai slabe, a precizat Barclays.

Potrivit raportului, yuanul ar putea pierde 53% din valoarea sa reală în următorii 50 de ani din cauza industrializării rapide a Chinei din ultimele două decenii și a "politicilor de mediu indulgente".

"Riscul de a prioritiza creșterea în detrimentul mediului și lipsa unei rețele locale de mediu (de exemplu, ONG-uri, avocați, jurnaliști) rămân provocări semnificative", a declarat Barclays.

Japonia, în mare pericol

Pentru Japonia, creșterea nivelului mării reprezintă cea mai mare amenințare, potrivit Barclays, care preconizează că factorii de mediu vor reduce valoarea yenului cu aproape 3% până în 2030. Potrivit băncii, ar putea pierde în total 55% în 50 de ani și ar putea deveni cea mai slabă monedă din lume până la jumătatea secolului.

Dolarul american este văzut ca un jucător de performanță, beneficiind de "natura diversificată a economiei americane", potrivit Barclays.

Modelul său sugerează că dolarul australian ar avea, de asemenea, performanțe superioare, în ciuda unei expuneri similare cu cea a Japoniei la riscurile maritime în creștere, exporturile de mărfuri și deschiderea comercială limitând daunele aduse creșterii, în timp ce monedele piețelor emergente ar fi sub presiune.

Citește și Concluzii îngrijorătoare: Riscul de inundații a crescut de NOUĂ ORI

Citește și Viața pe Terra. Raport ONU: Ce e mai rău urmează să vină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel