Schimbările climatice ne lasă cu farfuriile goale. Multe produse vor dispărea

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Preţul cafelei a atins noi valori record
Preţul cafelei a atins noi valori record
Problema schimbărilor climatice nu mai suportă amânare. Trebuie acționat imediat, în caz contrar consecințele vor fi ireverbile. Practic, omenirea mai are la dispoziție 12 ani pentru a salva Pământul de la catastrofă. Oricum situația este deja gravă, pentru că, potrivit avertisementelor oamenilor de știință, temperaturile tot mai ridicate, fenomenele extreme tot mai frecvente și mai aprige pot conduce la dispariția a numeroase produse - de la cartofi și banane, la uleiul de măsline.

Iată, spre exemplu, ce ar putea dispărea chiar în următoarele decenii

1. Cafeaua și ceaiul

Dimineți fără obișnuita ceașcă de cafea. Sună îngrozitor, nu-i așa? Problema este că, din păcate, teritoriile propice culturilor de cafea, care reclamă condiții specifice, de la o climă tropicală la temperatură stabilă și precipitații abundente pe tot parcursul anului, devin tot mai puține pe Terra. Din cauza încălzirii globale, astfel de zone se vor reduce la jumătate până în 2050, pentru a dispărea complet până în 2080.

În plus, aceleași schimbări au condus la apariția unor boli noi, pentru care nu există leac, deocamdată, și care fac deja ravagii printre culturile de cafea, în special a a celor din America Centrală. ”Nu mai este o chestiune de viitor, este prezentul nostru”, spune Mario Cherutti, de la Lavazza.

Nici în cazul ceaiului lucrurile nu stau mai bine, pentru că, potrivit estimărilor specialiștilor, culturile de ceai se vor reduce drastic în următorii 30 de ani. Ca să nu mai vorbim de faptul că specialiștii indieni au descoperit că modificările meteorologice și-au lăsat deja amprenta asupra calității acestei băuturi: gustul și aroma nu mai sunt atât de pronunțate. Au devenit ”apoase”.

2. Coniacul și berea

O industrie veche de secole, cea a băuturilor alcoolice, de la whisky și coniac, la bere, ar putea fi pusă pe butuci de schimbările climatice. Din cauza creșterii temperaturilor, verile devin mai lungi, făcând strugurii mai dulci, nepotriviți pentru coniac. E adevărat că fructele de pădure pot fi recoltate mai devreme, dar chiar și o săptămână de câlduri anormale la începutul verii poate fi fatală.

”O activitate de sute de ani va deveni imposibilă peste 50 de ani”, afirmă responsabilii producătorului de coniac Martell. ”trebuie să găsim o modalitate de a ne adapta la noile condiții”, spune el. Prin laboratoare se crează noi soiuri de struguri, dar lucrările de cercetare costă multă. S-au cheltuit deja sute de mii de euro și nimeni nu poate garanta că aceste eforturi vor avea rezultatul dorit.

3. Ciocolata

Pentru mulți, ciocolata este una dintre cele mai neașteptate victime ale încălzirii globale, având în vedere că boabele de cacao se dezvoltă în cea mai fierbinte și umedă climă de pe planeta noastră. Da, dar creșterea temperaturilor medii distrug sistemul climatic obișnuit. Fenomenele extreme și imprevizibile sunt pentru aceste plante, foarte sensibile, o adevărată nenorocire.

Pentru ca boabele de cacao să fie bune este nevoie de condiții climatice stabile și pașnice, fără ploi torențiale și vânt puternic. Iar dacă este să dăm crezare ultimelor studii, culturile de cacao vor deveni nerentabile până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel