Prețurile alimentelor la nivel mondial au atins un maxim al ultimelor 18 luni în luna octombrie, pe măsură ce uleiurile vegetale au înregistrat creșteri substanțiale, arată datele publicate vineri de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Indicele FAO, care urmărește prețurile celor mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel global, a urcat luna trecută la 127,4 puncte, cu 2% mai mult față de nivelul de 124,9 puncte din septembrie.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, indicele FAO a crescut cu 5,5% și a atins cel mai ridicat nivel de la aprilie 2023. Cu toate acestea, este cu 20,5% mai mic față de recordul din martie 2022, stabilit după invazia Rusiei în Ucraina.
Creșteri notabile la uleiuri, cereale și lactate
Toate categoriile de alimente, cu excepția cărnii, au înregistrat creșteri de preț în octombrie. Uleiurile vegetale s-au scumpit cu peste 7% față de luna anterioară, pe fondul îngrijorărilor legate de producția de ulei de palmier, a explicat FAO.
Indicele general a crescut și în septembrie, când atinsese un vârf anterior datorită scumpirilor la zahăr. Acestea au continuat să crească și în octombrie, dar într-un ritm mai moderat, de 2,6%, din cauza preocupărilor privind producția din Brazilia pentru sezonul 2024/25.
Prețurile cerealelor au înregistrat o creștere de 0,8% față de septembrie, iar grâul a urcat în contextul îngrijorărilor legate de condițiile de plantare din emisfera nordică și introducerea unui prag minim de export neoficial de către Rusia.
Lactatele au crescut cu aproape 2%, susținute de cererea ridicată de brânză și unt, în timp ce prețul cărnii a scăzut cu 0,3%, în special la carnea de porc și pui.
Producția globală de cereale, estimată la al doilea cel mai mare nivel din istorie
Într-un raport separat, FAO și-a revizuit în scădere estimarea pentru producția mondială de cereale în 2024 la 2,848 miliarde de tone metrice, comparativ cu prognoza anterioară de 2,853 miliarde. Aceasta reprezintă o scădere de 0,4% față de anul precedent, dar rămâne a doua cea mai mare producție înregistrată vreodată.
Aceste date arată că prețurile alimentelor continuă să crească pe fondul cererii globale ridicate și a incertitudinilor legate de producție, în timp ce factorii geopolitici și condițiile meteorologice influențează oferta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...