Prețurile trufandalelor din piețe, mai mari decât la carne. Cât costă roșiile
Roșiile românești au revenit în...
"Prezenta propunere legislativă vizează exceptarea de la plata impozitului de 3% aplicat la vânzarea imobilelor pentru două categorii specifice de vânzători: moştenitorii legali care înstrăinează un imobil obţinut prin succesiune;soţii care înstrăinează imobilele pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei, după divorţ şi încheierea p artajului.
Înţelegem şi susţinem necesitatea măsurilor fiscale care au ca scop prevenirea speculei imobiliare şi descuajarea samsarilor imobiliari, însă considerăm că aplicarea acestui impozit în cazurile sus-menţionate reprezintă o povară fiscală inechitabilă, îndreptată împotriva cetăţenilor aflaţi în situaţii dificile. Cadrul legal care impune această taxă a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpărarea şi revânzarea rapidă a imobilelor în scop speculativ, îmsă moştenitorii legali şi foştii soţi care înstrăinează un imobil nu se încadrează în această categorie", explică iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
"În cazul moştenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca umare a unei necesităţi stringente - fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilităţii de a administra sau întreţine acel imobil. Este injust ca o persoană care şi-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune.
Moştenirea nu este o investiţie realizată în scop speculativ, ci un drept dobândit prin succesiune legală, iar impozitarea acesteia la momentul vânzării reprezintă o dublă taxare, având În vedere că bunul a fost deja impozitat pe durata deţinerii de către defimct.De asemenea, în cazul partajului după divorţ, aplicarea acestui impozit este inechitabilă. Foştii soţi ajung la vânzarea bunului comun ca umare a separării definitive, neavând intenţia de a obţine un profit imobiliar, ci doar de a-şi încheia o situaţie patrimonială complexă. Este nedrept ca aceştia să fie trataţi ca şi cum ar fi investitori imobiliari, în condiţiile în care vânzarea are loc din necesitate, nu dintr-un calcul speculativ.
Această propunere are un putemic caracter social şi de echitate fiscală, întrucât elimină o povară nejustificată asupra persoanelor care se află deja în contexte dificile: fie în uma pierderii unui membru al fainiliei, fie în uma destrămării unei căsătorii. În acest sens, solicităm exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil şi adaptat realităţilor sociale. Prin adoptarea acestei măsuri, statul ar demonstra nu doar înţelegere faţă de cetăţeni, ci şi coerenţă legislativă, aplicând taxarea acolo unde este justificată şi eliminând-o în cazurile în care reprezintă o povară inutilă", se mai arată în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Roșiile românești au revenit în...
România redeschide cea mai mare...
Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...
Cele mai mari firme care se...
Statistică a Autorităţii de...
China își intensifică...
Imaginați-vă că survolați Outback-ul australian....
Statele membre UE analizează...
Revoluție în stocarea energiei,...
Poluare în Parcul Municipal...
A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru...
Grupaj de ştiri.
Lansat vineri, InZOI a ajuns...
Elon Musk vizitează CIA pentru...
Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și...
Se schimbă tarifele pentru...
Lanțul de fast-food Sukiya...
Guvernul adoptă o ordonanță de urgență care reformează...
Racheta Spectrum, dezvoltată de...
Ministrul Energiei a comentat,...
Vineri, bursele mondiale au...
Criza ouălor din SUA devine tot...