Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Autovehicule / Foto: Freepik
Autovehicule / Foto: Freepik
La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit pentru autovehiculele aflate în proprietatea unor categorii de persoane aflate în situaţii speciale păercum: veterani de război, persoane cu dizabilităţi, foşti deţinuţi politici etc.

În expunerea de motive a modificării propuse se spune că interpretarea în litera legii a dat naştere unor situaţii în care există maşini de lux scutite de impozit, astfel încât o dispoziţie legală gândită ca o facilitate fiscală a ajuns să fie un privilegiu, dispoziția legală fiind de fapt adresată persoanelor vulnerabile şi nu pentru a scuti de impozit proprietarii de maşini de lux.

Astfel, inițiatorii vor să reglementeze mai clar acordarea scutirii de impozit pentru mijloacele de transport doar cepe cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm3.

Mai mult, limitarea în ceea ce priveşte scutirea de la impozit pentru mijloacele de  transport este o practică obişnuită în multe ţări europene pentni a direcţiona beneficiile fiscale către cetăţenii aflaţi în situaţii speciale.

Noua modificare spune că: ”Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru:

a) mijloacele dc transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm3;

b) mijloacele de uansport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2,000 cm3;

c) mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi an, 5 alin. (1) - (8) din Decrelul-lcge nr. 118/1990,  republicat, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea  contribuabilului, cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm3; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transfemlui mijlocului de transport prin moştenire către copiii acestora”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel