Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
În expunerea de motive a modificării propuse se spune că interpretarea în litera legii a dat naştere unor situaţii în care există maşini de lux scutite de impozit, astfel încât o dispoziţie legală gândită ca o facilitate fiscală a ajuns să fie un privilegiu, dispoziția legală fiind de fapt adresată persoanelor vulnerabile şi nu pentru a scuti de impozit proprietarii de maşini de lux.
Astfel, inițiatorii vor să reglementeze mai clar acordarea scutirii de impozit pentru mijloacele de transport doar cepe cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm3.
Mai mult, limitarea în ceea ce priveşte scutirea de la impozit pentru mijloacele de transport este o practică obişnuită în multe ţări europene pentni a direcţiona beneficiile fiscale către cetăţenii aflaţi în situaţii speciale.
Noua modificare spune că: ”Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru:
a) mijloacele dc transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm3;
b) mijloacele de uansport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2,000 cm3;
c) mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi an, 5 alin. (1) - (8) din Decrelul-lcge nr. 118/1990, republicat, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm3; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transfemlui mijlocului de transport prin moştenire către copiii acestora”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...