Se anunţă un plan Marshall pentru reconstruirea Ucrainei după război
Autor: Antonia Popescu | 11 mai 2022, 18:13
Suedia: Companiile şi gospodăriile primesc 5,8 miliarde de dolari pentru a compensa majorarea facturilor la energie
Suedia: Companiile şi gospodăriile primesc 5,8 miliarde de dolari pentru a compensa majorarea facturilor la energie
Un important oficial european şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru un plan Marshall, în valoare de mai multe mii de miliarde de euro, destinat reconstruirii Ucrainei, şi a promis că braţul financiar al UE va lua partea la ceea ce a apreciat că va trebui să fie un efort global de salvare, transmite Reuters.

Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, a subliniat că Europa nu trebuie să fie singura care suportă o notă de plată care în opinia sa ar urma să fie de ordinul miilor de miliarde.

În cadrul unui program cunoscut sub denumirea de Planul Marshall, după cel de-al doilea război mondial, SUA au acordat Europei echivalentul actual a aproximativ 200 de miliarde de dolari pe parcursul a patru ani sub formă de asistenţă economică şi tehnică.

Susţinând necesitatea unui program similar pentru Ucraina, Werner Hoyer a precizat că subiectul costurilor reconstrucţiei Ucrainei a fost discutat la recentele reuniuni ale ONU, FMI şi Banca Mondială de la Washington. "Care este costul reconstrucţiei Ucrainei? Au fost evocate diferite cifre dar un lucru este clar după mine: nu vorbim de sume de ordinul milioanelor ci de ordinul miilor de miliarde", a spus Werner Hoyer, fost ministru de Externe al Germaniei în cabinetul condus de Helmut Kohl după căderea Zidului Berlinului.

Declaraţiile preşedintelui BEI scot în evidenţă modul în care Uniunea Europeană se pregăteşte să răspundă la impactul economic din ce în ce mai mare al războiului din Ucraina, folosind capacităţile Băncii Europene de Investiţii, care în mod normal finanţează proiecte de infrastructură.

Noi reguli privind serviciile financiare online. Posibilitate de RETRAGERE în 14 zile

"Este o provocare pentru întreaga lume liberă să se asigure că acest sprijin va fi furnizat. Dar cred că avem nevoie de o structură care vizează audienţa globală nu doar contribuabilii din Uniunea Europeană", a spus Hoyer, unul dintre cei mai importanţi oficiali germani din UE.

Anterior, ministrul ucrainean al Finanţelor, Serhiy Marchenko, a prognozat că economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 45% în acest an. Estimările Băncii Naţionale a Ucrainei arată că o treime dintre firmele din Ucraina au încetat complet activitatea pentru moment în timp ce ONU estimează că aproape şase milioane de persoane, sau 13% din populaţia Ucrainei, a părăsit ţara.

Cercetătorii de la Economic Policy Research estimează la rândul lor costurile refacerii Ucrainei la 500-600 de miliarde de euro, adică de trei ori mai mult decât Produsul său Intern Brut de dinainte de război.

Cifrele avansate de Werner Hoyer sugerează că nota finală de plată ar putea fi mult mai mare.

Preşedintele BEI a mai spus că o parte crucială a unui plan Marshall pentru Ucraina va fi furnizarea de garanţii de către băncile sponsorizate de marile state occidentale, care să sprijine Guvernul de la Kiev după terminarea războiului. Aceste garanţii vor ajuta Kievul să redobândească acces la pieţele globale de împrumuturi. "Dacă vrem să încurajăm comunitatea investitorilor să ne împrumute banii lor trebuie să le dăm asigurări", a spus Hoyer referindu-se la garanţiile oferite investitorilor împotriva unor pierderi mari. "Sunt convins că pieţele de capital ar fi deschise la această idee", a mai spus preşedintele BEI.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe