Se cer măsuri pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-purtand-manu-i-din-plastic-5779375/
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-purtand-manu-i-din-plastic-5779375/
Deputatul Iulian Badea i-a adresat o interpelare ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

"Având în vedere faptul că România înregistrează un număr de peste 890.000 de persoane cu dizabilități, iar dintre acestea aproximativ 9.000 au handicap ușor, 90.000 handicap mediu și aproximativ 413.000 sunt încadrate cu grad de handicap accentuat, vă rog să îmi transmiteți ce politici sunt implementate pentru a stimula angajatorii să ofere locuri de muncă persoanelor cu dizabilități și pentru a elimina barierele din mediul profesional.

Vă rog sa trimiteți răspunsul dumneavoastră, în scris, la adresa cabinetului parlamentar precum și la grupul parlamentar al Partidului Social Democrat din Camera Deputaților", scrie parlamentarul în interpelarea adresată ministrului. 

 

Din aceeaşi categorie: Asistenţii şi lucrătorii sociali ai DGAS vor beneficia de stimulente cuprinse între 250 şi 1.000 de lei lunar

 

Asistenţii şi lucrătorii sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor beneficia de stimulente financiare cuprinse între 250 şi 1.000 de lei/lună.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată, în unanimitate, în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei

Cuantumul acestor stimulente va fi diferit, în funcţie de vechimea angajării la DGASMB. Astfel, asistenţii sociali vor primi următoarele sume: 300 de lei (pentru o vechime mai mică de un an), 500 de lei (între 1 - 3 ani), 800 de lei (3 - 5 ani), 1.000 de lei (peste 5 ani). Pentru lucrător social/tehnician asistenţă socială, cuantumul lunar al stimulentului financiar va fi de: 250 de lei (pentru vechime mai mică de un an), 400 de lei (între 1-3 ani), 600 de lei (3 - 5 ani), 800 de lei (mai mult de 5 ani).

Conform raportului de specialitate, personalul din sistemul de asistenţă socială este expus factorilor de risc, care în ultimii patru ani s-au diversificat ca urmare a pandemiei COVID-19 şi şi a conflictului armat din Ucraina.

"Lucrătorii din linia întâi din domeniul asistenţei sociale au fost obligaţi să identifice, din mers, cele mai adecvate măsuri care să răspundă nevoilor persoanelor aflate în risc de marginalizare socială. Acest cumul de factori a condus la o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a lucrătorilor din sistemul de asistenţă socială, fapt ce s-a concretizat în creşterea numărului de zile de concediu medical, ca urmare a degradării progresive cauzate de bolile cronice şi a demisiilor. La toate acestea se adaugă procentul deloc de neglijat al persoanelor care se pensionează", se arată în document.

Potrivit acestuia, autorităţile trebuie să susţină asistenţa socială, în special personalul din prima linie care acordă suport persoanelor în dificultate, merge în vizite în familiile din comunităţile marginalizate, asigură asistenţă persoanelor vârstnice, celor cu dizabilităţi şi copiilor, oferă suportul necesar victimelor violenţei în familie.

Totodată, salarizarea asistenţilor sociali, stabilită prin Legea 153/2017, se situează "mult sub nivelul personalului cu studii medii din administraţia publică locală", se menţionează în document.

DGASMB dispune de 37 de posturi de asistent social şi 10 posturi de lucrător social, dintre care 21 sunt vacante. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel