Se dorește renegocierea PNRR. Ministrul Boloș: „Este mandatul pe care l-am primit”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Boloș
Marcel Boloș
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că a primit mandat din partea guvernului să trimită la Bruxelles documentul în vederea renegocierii unor investiții și jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt vizate, printre altele, pensiile, sporurile bugetarilor, legea salarizării.

Trebuie renunțat la granduri de 2,1 miliarde euro

Cei de la Bruxelles așteaptă să afle la ce proiecte de investiții renunță Guvernul, ținând cont de faptul că România va primi mai puțini bani pentru că a avut creștere economică anul trecut. Concret, trebuie renunțat la granturi în valoare de 2,1 miliarde de euro. „Draftul informal pentru modificarea PNRR va fi trimis până pe data de 30 aprilie Comisiei Europene. (...) Obligația noastră ca stat membru este ca să operăm această scădere de grant și mai avem apoi lista de proiecte de investiții din capitolul Repower EU, precum și lista jaloanelor și țintelor care se încadrează în circumstanțe obiective și unul dintre aceste jaloane este și plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii”, a explicat Marcel Boloș într-un interviu pentru Digi24. Potrivit precizărilor sale, se impune inclusiv negocierea procentului din PIB alocat pensiilor.

„Este indicatorul care, valabil fiind pe 50 de ani, va crea dificultăți pentru guvern atunci când se va pune problema unor măsuri de majorare a pensiilor pentru că e foarte greu să menți pe o perioadă de 50 de ani acest plafon, în condițiile în care numai rata inflației în 2022 a fost de 15%. Ce se întâmplă dacă 50 de ani avem acest plafon și avem aceste rate ale inflației, e greu de spus”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Modificări privind sporurile pentru bugetari

Pe lista de renegocieri intră și legea salarizării cu modificări importante la sporurile acordate bugetarilor. Deși Guvernul și-a asumat prin PNRR că sporurile nu vor mai depăși 20% din salariul fiecărui angajat, intenția este de a renegocia acest procent, astfel încât să fie aplicat la nivelul instituției, nu al angajatului.

"Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR", a declarat, într-un alt interviu, Marcel Boloș. Prima variantă, cea referitoare la tăierea salariilor bugetarilor, a fost respinsă deja de coaliția de guvernare.

"Nu ne putem ascunde, nu este o poziție lăudabilă. Nu știu dacă supraimpozitarea se poate aplica doar bugetarilor, este o chestie de drept constituțional. Ca specialist în finanțe, o regulă fiscală trebuie să fie unitară", susține ministrul Fondurilor Europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin

pixel