Economia zonei euro va creşte probabil cu 1% anul acesta, deoarece rezistă impactului inflaţiei ridicate şi al războiului din Ucraina, a previzionat luni Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), transmite Bloomberg.
"Analizând perspectivele din 2024, continui să cred că economia zonei euro va avea o evoluţie bună, în contextul dificultăţilor economice. Deşi este un ritm de creştere mai lent decât mi-ar plăcea să văd, este totuşi creştere, în pofida tuturor dificultăţilor", a declarat Donohoe, înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Conform celor mai recente date publicate luni, economia germană, motorul economiei europene, a înregistrat un declin de 0,3% pe ansamblul anului trecut, după un avans de 1,8% în 2022. PIB-ul Germaniei a stagnat în trimestrul al treilea, comparativ cu precedentele trei luni, conform datelor revizuite ale Destatis, astfel încât a evitat la limită recesiunea. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.
Şi alte state importante din zona euro se confruntă cu dificultăţi. Franţa şi Italia se aşteaptă să înregistreze creştere economică anul viitor, deşi incertitudinile rămân ridicate, în contextul preţurilor ridicate la energie, al majorării dobânzilor şi al cererii scăzute pe plan extern.
Prognozele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) indică un avans de 0,6% a PIB-ul Germaniei în acest an, cel mai lent ritm de creştere în rândul statelor membre G20, exceptând Argentina.
Mulţi investitori şi analişti se aşteaptă la o scădere moderată a activităţii economice în zona euro şi o reducere a ratei inflaţiei spre ţinta BCE de 2%.
Întrebat de încetinirea economiei chineze, Donohoe a explicat că, în timp ce sunt afectate exporturile Uniunii Europene, statul asiatic încă înregistrează creştere, "deşi într-un ritm lent".
"În timp ce China şi-a îndeplinit probabil ţinta de creştere de 5% în 2023, economia a pierdut din avânt în trimestrul patru", a apreciat preşedintele Eurogrupului.
Investitorii estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puţin cinci ori în acest an, iar prima mutare ar urma să vină în lunile martie sau aprilie, un scenariu care, potrivit mai multor oficiali BCE, este unul "excesiv", având în vedere presiunile persistente pe partea de preţuri.
Inflaţia în zona euro a scăzut rapid pe parcursul anului 2023, dar, luna trecută, a revenit pe creştere, până la 2,9%, în principal din cauza unor factori tehnici, şi este posibil să rămână la acest nivel pentru o anumit perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...