Taxele de salubrizare se modifică. Noile reguli de tarifare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Proiectul de Ordonanță a fost deja adoptat de Guvern
Proiectul de Ordonanță a fost deja adoptat de Guvern
Legea serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 urmează să fie modificată în curând.

Proiectul de Ordonanță care va opera modificările de rigoare în textul Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 a fost aprobat deja de Guvern, noile măsuri prevăzute urmând să intre în vigoare odată cu publicara actului normativ în Monitorul Oficial. 

Una dintre modificările importante pentru utilizatori, respectiv persoane fizice, asociații de proprietari ori persoane juridice de la care se colectează deșeuri, este că taxa de salubrizare se va putea modifica în timpul anului oricând. În plus, proiectul stabilește și aspecte ce țin de tarifele maxime ce pot fi impuse celor care nu încheie contracte pentru salubrizare ori care nu colectează separat deșeurile.

Noua prevedere stabilește că ”autoritățile administrației publice locale au competențe exclusive cu privire la elaborarea și aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare”. 

La ora actuală, taxa de salubrizare e supusă regimului fiscal și daca se modifică n-ar putea avea efecte pentru cei care trebuie să o plătească decât abia de anul viitor. Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) devine responsabilă de implementarea politicii tarifare în domeniul gestionării de deșeuri. Tot ANRSC va licenția toate activitățile de salubrizare locală.

„Tarifele distincte pentru activitățile desfășurate de operatori se aprobă în lei/ tonă, iar taxele distincte pentru utilizatori se calculează și se aprobă în lei/ persoană/ lună pentru utilizatorii casnici și în lei/ tonă pentru utilizatorii non-casnici”, prevede proiectul de OUG.

Cine sunt utilizatorii?

Potrivit Ordonanței, este vorba despre ”utilizatori casnici, persoane fizice și asociații de proprietari/ locatari, precum și utilizatori non-casnici, persoane juridice, altele decât asociațiile de proprietari, beneficiari ai serviciului de salubrizare”. 

Autoritățile locale vor putea să reducă/ refuze justificat nivelul tarifelor activităților de salubrizare cerute de operatorii de salubrizare, în contextul în care legea nu le dă acest drept actualmente. Din viitoarea politică de tarife fac parte următoarele reguli de tarifare, conform proiectului de ordonanță:

- tariful pentru recipientele/ containerele cu volumul cel mai mic puse la dispoziție utilizatorului, în același număr de fracții, să nu fie mai mare decât tariful ofertat/ fundamentat pentru colectarea volumului de deșeuri generat de utilizator, să nu fie mai mare decât tariful ofertat/ fundamentat pentru colectarea volumului de deșeuri generat de utilizator, rezultat din aplicarea frecvenței de colectare și a indicelui de generare a deșeurilor prevăzute în caietul de sarcini, în cazul în care se implementează elementul pe bază de volum;

- tariful pentru ridicarea recipientului/ containerului la o frecvență mai mică decât cea prevăzută în caietul de sarcini să nu fie mai mare decât tariful ofertat/aprobat pentru gestionarea fracțiunii de deșeuri municipale, în cazul în care se implementează elementul pe bază de frecvență;

- să acopere costurile capitalului investit în sistemele de cântărire a fracțiunilor de deșeuri colectate separat, inclusiv costurile cu verificarea metrologică la scadență a cântarelor, în cazul în care se implementează elementul pe bază de greutate;

- contravaloarea sacilor de colectare preplătiți să nu fie mai mare decât valoarea rezultată din aplicarea tarifului distinct pentru gestionarea fracțiunii de deșeuri municipale colectate separat la capacitatea/ volumul sacului de colectare, în cazul în care se implementează elementul pe bază de saci de colectare personalizați; sacii de colectare preplătiți pot fi achiziționați de la operatori și/ sau comercializați prin magazinele de vânzare cu amănuntul a produselor ambalate ori prin alte sisteme implementate de către autoritățile administrației publice locale.

„Autoritățile administrației publice locale pot implementa și sisteme de abonamente, bazate pe pachete cu un număr anual de ridicări a containerelor/recipientelor. Diferențele în plus sau în minus ale costurilor aferente se regularizează anual, conform prevederilor din regulamentul local”, mai scrie în proiect.

Totodată, noua politică de tarife mai prevede și nivelul maxim al taxei de salubrizare aplicate utilizatorilor care nu separă corect deșeurile, respectiv utilizatorilor care refuză încheierea contractului de prestări servicii de salubrizare cu operatorul, de până la două ori, respectiv de până la trei ori față de nivelul taxei de salubrizare stabilite pentru utilizatorii care separă corect deșeurile, scrie Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel