Taxele de salubrizare se modifică. Noile reguli de tarifare
Autor: DCBusiness Team | 30 sep 2019, 23:29
Proiectul de Ordonanță a fost deja adoptat de Guvern
Proiectul de Ordonanță a fost deja adoptat de Guvern
Legea serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 urmează să fie modificată în curând.

Proiectul de Ordonanță care va opera modificările de rigoare în textul Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 a fost aprobat deja de Guvern, noile măsuri prevăzute urmând să intre în vigoare odată cu publicara actului normativ în Monitorul Oficial. 

Una dintre modificările importante pentru utilizatori, respectiv persoane fizice, asociații de proprietari ori persoane juridice de la care se colectează deșeuri, este că taxa de salubrizare se va putea modifica în timpul anului oricând. În plus, proiectul stabilește și aspecte ce țin de tarifele maxime ce pot fi impuse celor care nu încheie contracte pentru salubrizare ori care nu colectează separat deșeurile.

Noua prevedere stabilește că ”autoritățile administrației publice locale au competențe exclusive cu privire la elaborarea și aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare”. 

La ora actuală, taxa de salubrizare e supusă regimului fiscal și daca se modifică n-ar putea avea efecte pentru cei care trebuie să o plătească decât abia de anul viitor. Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) devine responsabilă de implementarea politicii tarifare în domeniul gestionării de deșeuri. Tot ANRSC va licenția toate activitățile de salubrizare locală.

„Tarifele distincte pentru activitățile desfășurate de operatori se aprobă în lei/ tonă, iar taxele distincte pentru utilizatori se calculează și se aprobă în lei/ persoană/ lună pentru utilizatorii casnici și în lei/ tonă pentru utilizatorii non-casnici”, prevede proiectul de OUG.

Cine sunt utilizatorii?

Potrivit Ordonanței, este vorba despre ”utilizatori casnici, persoane fizice și asociații de proprietari/ locatari, precum și utilizatori non-casnici, persoane juridice, altele decât asociațiile de proprietari, beneficiari ai serviciului de salubrizare”. 

Autoritățile locale vor putea să reducă/ refuze justificat nivelul tarifelor activităților de salubrizare cerute de operatorii de salubrizare, în contextul în care legea nu le dă acest drept actualmente. Din viitoarea politică de tarife fac parte următoarele reguli de tarifare, conform proiectului de ordonanță:

- tariful pentru recipientele/ containerele cu volumul cel mai mic puse la dispoziție utilizatorului, în același număr de fracții, să nu fie mai mare decât tariful ofertat/ fundamentat pentru colectarea volumului de deșeuri generat de utilizator, să nu fie mai mare decât tariful ofertat/ fundamentat pentru colectarea volumului de deșeuri generat de utilizator, rezultat din aplicarea frecvenței de colectare și a indicelui de generare a deșeurilor prevăzute în caietul de sarcini, în cazul în care se implementează elementul pe bază de volum;

- tariful pentru ridicarea recipientului/ containerului la o frecvență mai mică decât cea prevăzută în caietul de sarcini să nu fie mai mare decât tariful ofertat/aprobat pentru gestionarea fracțiunii de deșeuri municipale, în cazul în care se implementează elementul pe bază de frecvență;

- să acopere costurile capitalului investit în sistemele de cântărire a fracțiunilor de deșeuri colectate separat, inclusiv costurile cu verificarea metrologică la scadență a cântarelor, în cazul în care se implementează elementul pe bază de greutate;

- contravaloarea sacilor de colectare preplătiți să nu fie mai mare decât valoarea rezultată din aplicarea tarifului distinct pentru gestionarea fracțiunii de deșeuri municipale colectate separat la capacitatea/ volumul sacului de colectare, în cazul în care se implementează elementul pe bază de saci de colectare personalizați; sacii de colectare preplătiți pot fi achiziționați de la operatori și/ sau comercializați prin magazinele de vânzare cu amănuntul a produselor ambalate ori prin alte sisteme implementate de către autoritățile administrației publice locale.

„Autoritățile administrației publice locale pot implementa și sisteme de abonamente, bazate pe pachete cu un număr anual de ridicări a containerelor/recipientelor. Diferențele în plus sau în minus ale costurilor aferente se regularizează anual, conform prevederilor din regulamentul local”, mai scrie în proiect.

Totodată, noua politică de tarife mai prevede și nivelul maxim al taxei de salubrizare aplicate utilizatorilor care nu separă corect deșeurile, respectiv utilizatorilor care refuză încheierea contractului de prestări servicii de salubrizare cu operatorul, de până la două ori, respectiv de până la trei ori față de nivelul taxei de salubrizare stabilite pentru utilizatorii care separă corect deșeurile, scrie Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din...

Un bogat om de afaceru rus, arestat la Londra

Un rus, în vârstă de 58 de ani a cărui identitate nu a...

Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrol

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului...

Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol

Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile...

Rafinăria Lukoil din Italia nu va fi naționalizată

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia...

Microsoft avertizează asupra intențiilor Moscovei

Moscova își va intensifica eforturile cibernetice pentru...

Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa

Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru...

România a început de azi exportul de gaze către Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de...

Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda

Destinația favorită pentru rușii dornici să plece în...

Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei

Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de...

Obținerea cazierului judiciar se simplifică substanțial

Obținerea certificatului de cazier judiciar se...

Crossuri externe