Se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie de la 1 ianuarie 2023. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie de la 1 ianuarie 2023. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere
Se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie de la 1 ianuarie 2023. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere
EXCLUSIV
De la 1 ianuarie 2023, prin noua lege dată în energie, se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie.

Care sunt noile criterii de facturare?

"Asa este, începând cu 1 ianuarie 2023 avem o nouă formă a legislației ce prevede plafonarea energiei facturate câtre clientul final, practic se păstrează 3 categorii de clienți pentru energia electrică, pentru:

  • Clienții ce consumă între 0 și 100 kWh/lună inclusiv - prețul facturat este de 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)
  • Clientii cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 300 kWh inclusiv - prețul plafonat 0,80 lei/kWh cu o singură precizare consumul ce depășește 255kh - prețul plafonat este de 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse)
  • Clientii cu un consum lunar care depășește 300 kWh - maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse)

Atenție! Începând de la 1 ianuarie 2023, se va lua în calcul la plafonare consumul realizat în luna pentru care se face facturarea, și nu media lunară din anul anterior, cum a fost cazul în a două parte a lui 2022.

Gaze naturale:

Aici nu sunt categorii de consum, toți clienții beneficiază în continuare de un preț final facturat plafonat de 0,31 lei/kWh (cu taxele incluse).

Ce se întâmplă cu clienții cu mai multe locuri de consum?

Actuala lege prevede ca un client care deține mai multe locuri de consum poate beneficia doar asupra unui singur loc de consum din portofoliul său de plafonare de 0,68, respectiv 0,8 lei/kWh, conform domiciliului sau la cerere.

Dacă noul proiect de OUG va intra în vigoare, practic această nouă prevedere asociată declarațiilor pentru mai multe locuri de consum nu va mai fi necesară.

Care este situația cu familiile monoparentale și cele cu cel puțin 3 copii?

Conform legii, familia monoparentala este definita ca fiind persoana singură care are în întreținere și locuiește cu cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani, care urmează o formă de învățământ pot beneficia prin transmiterea unei cereri și a unei declarații de plafonul de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul lunar. Prin urmare aceștia sunt nevoiți să transmită către furnizor o declarație și o cerere pentru a beneficia de acest sprijin.

Cine sunt persoanele care au nevoie de aparate medicale?

Conform legii, clienții furnizorului care urmează un tratament medical pot depunde o cerere pentru a beneficia de plafonul minim de 0,68 lei/kWh. Această cerere trebuie depusă către furnizor pe tot parcursul perioadei aplicându-se acest plafon de la data de 1 ale lunii următoare

O precizare foarte importanta: Cererea și declarația pe propria răspundere se completează o singură dată. Ele nu trebuie completate și depuse în fiecare lună.

Declarația nu înlocuiește obligațiile Legii 226.

Când trebuie transmise cererea și declarația pe propria răspundere, pentru a fi încadrat într-una dintre categoriile de plafonare?

Documentele pot fi transmise oricând. Trebuie știut însă că prețul final facturat plafonat se va aplică de la dată de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

De exemplu, dacă depui documentele în ianuarie, prețul final facturat plafonat se va aplică consumului efectuat începând cu dată de 1 februarie.

Care e diferența dintre adresa de domiciliu și adresa de reședința?

Adresa de domiciliu este adresa declarată în cartea de identitate că fiind locuința principală. Adresa de reședință este adresa locuinței secundare, care este declarată (dacă este cazul) și înscrisă pe verso cărții de identitate (mutație/viza de flotant)", a declarat Marius Pîrjol, Head of Customer Operations Enel Energie / Enel Energie Muntenia

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel