Se schimbă regulile impozitelor pe salarii. Companiile vor avea o nouă obligație

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Lucrător într-o fabrică de mezeluri
Lucrător într-o fabrică de mezeluri
Firmele și instituțiile cu angajați în alte localități vor vira impozitul pe salarii acolo unde se desfășoară activitatea se spune într-un nou proiect de lege care a fost deja adoptat de Senat.

Redistribuție fiscală în sprijinul comunităților mici

Senatul a adoptat un proiect de lege care modifică modul de colectare a impozitului pe veniturile salariale, astfel încât acesta să rămână în localitatea unde angajații își desfășoară efectiv activitatea, chiar dacă sediul social al instituției sau companiei este în altă localitate. Noua prevedere vizează atât operatorii economici, cât și instituțiile publice și cele publice locale, și este menită să sprijine autoritățile locale în efortul de a accesa fonduri europene și de a-și susține dezvoltarea.

Impozitul pe salarii rămâne în comunitatea unde se muncește

Modificarea vizează articolul 32 alineatul (7) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale. Potrivit noii forme, orice entitate – cu sau fără personalitate juridică – care are cel puțin un angajat și își desfășoară activitatea într-un alt loc decât sediul social, este obligată să se înregistreze fiscal la organul ANAF din raza teritorială respectivă. Astfel, impozitul pe venitul din salarii va merge la bugetul local al localității unde se produce efectiv activitatea economică.

Organul fiscal are obligația să transmită primarului unității administrativ-teritoriale o copie a certificatului de înregistrare fiscală în termen de cinci zile de la procesarea solicitării. Plătitorii de salarii trebuie, totodată, să organizeze contabilitatea astfel încât să reflecte clar impozitul aferent fiecărei entități în parte.

De ce este importantă această măsură

În expunerea de motive, inițiatorii arată că măsura vizează consolidarea capacității financiare a unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri), în special a celor mici, care găzduiesc sedii secundare sau puncte de lucru cu puțini angajați. În prezent, în multe comune sau orașe mici există birouri ale unor instituții publice (cum ar fi școli, posturi de poliție, oficii poștale) sau puncte de lucru ale unor firme cu sediul în municipii mari. Deși activitatea economică se desfășoară în aceste comunități, impozitul aferent salariilor se virează în prezent către bugetul local al sediului social.

Inițiatorii susțin că pentru municipiile reședință de județ, aceste sume sunt nesemnificative, dar pentru localitățile mici ar putea reprezenta o resursă bugetară importantă, esențială în atragerea de fonduri europene și cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală.

Context: principii OCDE și digitalizarea fiscalității

Măsura este aliniată și la principiile asumate la nivel internațional prin cadrul OCDE/G20 privind impozitarea profiturilor acolo unde se desfășoară efectiv activitatea economică și se creează valoare. În plus, în contextul digitalizării fiscale, reducerea pragului de la 5 angajați la unul singur nu mai este considerată o povară birocratică pentru companii sau instituții.

Modificarea nu afectează nivelul general al veniturilor la bugetul de stat, ci presupune doar o redistribuție a impozitului pe salarii între localități, fără modificarea cotei de impozitare sau a bazei de impunere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dolari. Freepik.com
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca

pixel