Edilul spune că preţul gigacaloriei va ajunge în 2023 în jurul sumei de 1.100 de lei, potrivit unor estimări.
Nicuşor Dan a menţionat că, dacă în 2022 tariful gigacaloriei a fost de 860 de lei, iar cetăţenii au plătit 160 de lei şi primăria a achitat diferența de 700 de lei, în 2023 bucureştenii vor achita 350 de lei, iar municipalitatea 750 de lei.
Edilul Capitalei a explicat că preţul final al gigacaloriei nu a fost încă actualizat, dar că va fi în jur de 1.100 de lei.
"Există o cerere formulată încă din octombrie de către Termoenergetica către ANRE pentru preţul final al gigacaloriei producţie-transport-distribuţie, care nu are răspuns până în momentul ăsta.
În momentul de faţă Termoenergetica facturează preţul de producţie actualizat de către ANRE, că pe ăsta l-a actualizat, şi un preţ de transport şi distribuţie care este mai mic decât cel care este real.
(...) Pentru că am ieşit din populism avem nişte tarife rezonabile în sensul că nu avem tariful final pe ceea ce înseamnă gigacalorie, dar el va fi în jurul a 1.100 de lei.
Faţă de anul 2022 când am avut un tarif de 860 de lei din care cetăţenii au plătit 160 în cea mai mare parte a anului, partea de iarnă şi noi am plătit 700, anul ăsta vom fi în situaţia în care o să avem 1.100 tot tariful, din care cetăţenii plătesc 350 şi noi şi primăria plăteşte din banii cetăţenilor 750 de lei.
Diferenţa o să fie între 700 anul trecut şi 750 anul ăsta, ceea ce nu este o sumă mare şi noi nu am luat împrumutul ca să plătim cheltuielile curente, am luat împrumutul ca să plătim acele diferenţe de tarif care s-au acumulat şi care anul acesta nu vor mai fi", a mai afirmat primarul Capitalei.
Prețul energiei. Premierul Nicolae Ciucă, anunț important privind decizia Guvernului
Premierul României a făcut câteva anunțuri importante înainte de ședința de Guvern de miercuri.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că bugetul Ministerului Energiei va fi alimentat cu 335 milioane lei pentru asigurarea compensării preţurilor la energie, menţionând că aceşti bani provin din colectarea impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea gazelor din onshore şi offshore.
"În şedinţa de Guvern de astăzi alimentăm bugetul Ministerului Energiei cu 335 milioane. Sunt bani proveniţi din colectarea impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea gazelor din onshore şi offshore, bani care sunt necesari pentru compensarea preţurilor la energie conform prevederilor legale şi schemei pe care o gestionează Ministerul Energiei", a spus Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.
El a explicat că acest demers este necesar pentru aplicarea măsurilor de menţinere în anul 2023 a preţurilor la energie şi gaze naturale.
"Nu facem nimic altceva decât să ne ţinem de asumarea conform căreia pe parcursul anului 2023 vor fi menţinute preţurile la energie şi gaze, atât la consumatorul casnic, cât şi la IMM-uri şi marii consumatori în conformitate cu prevederile din lege", a adăugat premierul.
Lucrurile trebuie clarificate
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis ministerelor implicate că trebuie să clarifice în această perioadă toate aspectele legate de cererea a doua de plată din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a putea primi banii la timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...