Secetă CUMPLILTĂ în Spania și Portugalia. Oamenii nu au mai văzut așa ceva
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fermierii și crescătorii de animale sunt disperați
Fermierii și crescătorii de animale sunt disperați
Spania și Portugalia sunt afectate, în această iarnă, de o secetă timpurie și extremă din cauza precipitațiilor scăzute din ianuarie, considerată deja cea mai aridă lună din 2000 în Peninsula Iberică.

"Nu am văzut niciodată așa ceva", a declarat Carlos Perdigao, în vârstă de 76 de ani, care vine în mod regulat să pescuiască pe malul râului Zêzere. Ruinele satului Vilar, o veche așezare de piatră, înghițită de apele râului după construirea unui mare baraj în urmă cu aproape 70 de ani, au ieșit la suprafață în ultimele săptămâni și sunt din nou vizibile datorită nivelului foarte scăzut al apei.

Scăderea nivelului râului Zêzere, care șerpuiește printre munții acoperiți de eucalipți și mimoze din această regiune din centrul Spaniei, este văzută ca o nouă amenințare de către locuitori, deja grav afectați de incendiile mortale din 2017, care au ucis peste 100 de persoane.

Spania, ca și Portugalia, țara vecină, este afectată în această iarnă de o ariditate timpurie și extremă. Această secetă este excepțională din punct de vedere al "intensității, extinderii și duratei", a declarat Ricardo Deus, climatolog la Institutul portughez al Mării și Atmosferei (IPMA).

Iar în Spania, "în ianuarie, a plouat doar un sfert din ceea ce ar fi trebuit să plouă în acea perioadă", a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al AEMET, agenția spaniolă de meteorologie, pentru AFPTV.

Fermierii și crescătorii de animale sunt îngrijorați

Această situație neobișnuită a determinat deja guvernul portughez să ia măsuri de urgență. Într-o țară în care aproape 30% din consumul de energie este hidroelectric, autoritățile au fost nevoite să anunțe, la începutul lunii februarie, suspendarea producției hidroelectrice la cinci baraje pentru "a păstra volumele necesare pentru alimentarea publică".

De cealaltă parte a frontierei, ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, și-a exprimat "îngrijorarea" față de această situație, asigurând că guvernul va lua "măsurile necesare în funcție de evoluția situației". Nivelul rezervoarelor de apă, esențiale pentru agricultură, se află în prezent la mai puțin de 45% din capacitatea lor în Spania, potrivit autorităților spaniole, cele mai afectate regiuni fiind Andaluzia (sud) și Catalonia (nord-est).

Aceste precipitații scăzute, care durează de la sfârșitul anului trecut, îi îngrijorează pe fermierii și crescătorii de animale din ambele țări. "Priviți! Iarba nu crește, nu avem cu ce hrăni animalele", a declarat Antonio Estevao, un producător de brânză cu o turmă de aproximativ 30 de capre în Portela do Fojo Machio, oraș situat la câțiva kilometri de Pampilhosa da Serra, în centrul Portugaliei.

Citește și Românii așteaptă primele măsuri de relaxare. Când ar urma să intre în vigoare

"Dacă nu plouă în următoarele zile, o să fie foarte complicat", oftează acest bărbat în fața unor pășuni cu vegetație rară. "Pentru noi, este un dezastru", a declarat Henrique Fernandes Marques, primarul acestui sat de aproximativ 400 de persoane, în fața unui bazin plutitor de pe malul râului, care se află pe uscat de câteva zile, amenințând, de asemenea, eforturile de dezvoltare a turismului în această regiune interioară.

Nici o îmbunătățire la vedere

Alternanța dintre anii secetoși și cei ploioși este normală în sudul Europei, dar "în ultima vreme s-a înregistrat o scădere a procentului de ani ploioși", a declarat Filipe Duarte Santos, cercetător la Facultatea de Științe din Lisabona și specialist în probleme de mediu, care arată cu degetul spre încălzirea globală.

Aceste secete sunt "printre cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice", explică el. Până când emisiile globale de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse în mod semnificativ, problema va continua să existe", a spus el.

Odată cu încălzirea globală, intensitatea și frecvența secetelor, care amenință în special securitatea alimentară a populațiilor, vor crește, chiar dacă lumea va reuși să limiteze creșterea temperaturii la +1,5°C față de era preindustrială. Și nu se așteaptă ca situația să se îmbunătățească în următoarele zile, deoarece prognozele meteorologice din ambele țări indică precipitații sub medie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel