Seceta își spune cuvântul: Prețul grâului a explodat
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Cutură de grâu
Cutură de grâu
Totul este pe dos! Unde este nevoie de umiditate este secetă și invers.

Luni, cotațiile futures la grâu la bursa Euronext din Paris au atins cel mai ridicat nivel din ultimul an, pe fondul temerilor crescânde privind livrările din zona Mării Negre, după ce estimările privind recoltele din Rusia și Ucraina au fost reduse din cauza secetei persistente, vremii secetoase persistente, informează Reuters.

Contractul futures cu livrare în septembrie, cel mai tranzacționat la bursa Euronext, a urcat luni la 267,50 euro pe tonă, marcând cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Acest contract a înregistrat o creștere de aproape 18% în luna mai.

Lipsa precipitațiilor și înghețul târziu sunt așteptate să afecteze culturile din Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, determinând revizuirea în scădere a estimărilor privind recolta din acest an. De exemplu, firma de consultanță IKAR și-a ajustat luni prognoza pentru producția de grâu a Rusiei de la 83,5 milioane de tone la 81,5 milioane de tone.

În Ucraina, Uniunea traderilor de cereale (UGA) și-a revizuit de asemenea estimările pentru recolta de cereale și oleaginoase din acest an, din cauza scăderii suprafețelor însămânțate și a secetei din luna mai.

Deteriorarea perspectivelor pentru regiunea Mării Negre a atras atenția asupra condițiilor variabile din alte zone exportatoare de grâu, cum ar fi Uniunea Europeană, unde principalul producător, Franța, se confruntă cu ploi persistente.

"Umiditatea excesivă persistă pentru o mare parte din Europa Occidentală, în timp ce condițiile secetoase persistă în Ucraina și Rusia", subliniază analiștii firmei de consultanță Argus.

Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial, a fost închisă luni cu prilejul Memorial Day, astfel că tranzacțiile s-au reorientat spre Euronext. Cu toate acestea, săptămâna trecută, cotațiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel