Seceta pedologică s-a instalat pe zone extinse din România
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Pământ uscat
Pământ uscat
Este prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 18 - 24 noiembrie 2023.

"În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Olteniei, local în estul şi vestul Moldovei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, local în estul şi sudul Transilvaniei, izolat estul Olteniei", precizează specialiştii ANM.

Pe ansamblu, procesele biologice ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura în bune condiţii pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar. Totodată, starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar la cele întârziate fenologic, vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (70-100%), răsărire (50-100%) şi formare a frunzei a treia (20-100%), precum şi înfrăţirea (10-60%), la nivelul întregii ţări. Rapiţa îşi va continua în bune condiţii creşterea frunzelor (4-8 frunze), în majoritatea zonelor de cultură.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor. În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor intra treptat în stadiul de repaus biologic.

Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar, în aproape toată ţara.

Potrivit ANM, perioada se va caracteriza printr-o alternanţă de zile calde, cu perioade în care vremea va fi normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 şi 13 grade Celsius în intervalele calde, mai ridicată cu 1 - 5 grade în raport cu mediile multianuale şi -2 şi 8 grade în restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2 şi 17 grade, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă va fi cuprinsă între -5 şi 9 grade Celsius în toată ţara, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde local vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

"Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a regiunilor, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în zonele nordice şi centrale, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol", transmit specialiştii ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel