Seceta pedologică s-a instalat pe zone extinse din România
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Pământ uscat
Pământ uscat
Este prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 18 - 24 noiembrie 2023.

"În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Olteniei, local în estul şi vestul Moldovei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, local în estul şi sudul Transilvaniei, izolat estul Olteniei", precizează specialiştii ANM.

Pe ansamblu, procesele biologice ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura în bune condiţii pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar. Totodată, starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar la cele întârziate fenologic, vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (70-100%), răsărire (50-100%) şi formare a frunzei a treia (20-100%), precum şi înfrăţirea (10-60%), la nivelul întregii ţări. Rapiţa îşi va continua în bune condiţii creşterea frunzelor (4-8 frunze), în majoritatea zonelor de cultură.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor. În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor intra treptat în stadiul de repaus biologic.

Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar, în aproape toată ţara.

Potrivit ANM, perioada se va caracteriza printr-o alternanţă de zile calde, cu perioade în care vremea va fi normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 şi 13 grade Celsius în intervalele calde, mai ridicată cu 1 - 5 grade în raport cu mediile multianuale şi -2 şi 8 grade în restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2 şi 17 grade, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă va fi cuprinsă între -5 şi 9 grade Celsius în toată ţara, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde local vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

"Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a regiunilor, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în zonele nordice şi centrale, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol", transmit specialiştii ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe