Sectorul auto american, în alertă! Constructorii, dau din colț în colț

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Producție auto
Producție auto
Bateriile pentru vehicule electrice și alte componente auto sunt cele mai recente produse intrate în vizorul Washingtonului, în încercearea Statelor Unite de a rupe orice legătură cu suspiciunile de muncă forțată din China.

Până acum, legea americană, intrată în vigoare în urmă cu un an, a interzis importurile de bunuri din regiunea Xinjiang, precum panouri solare, roșii și bumbac. De acum înainte, sub interdicție vor intra componente esențiale pentru industria auto, cum ar fi baterii litiu-ion, anvelope, aluminiu și oțel. Odată depistate la vamă, ele vor fi confiscate. Acest control sporit ar putea îngreuna viața producătorilor de automobile, care vor trebui să furnizeze dovezi solide că lanțurile lor de aprovizionare nu au legătură cu Xinjiang.

Statele Unite acuză China că a înființat lagăre de muncă forțată pentru uiguri și alte minorități din Xinjiang. Beijingul spune că nu este adevărat. La mai bine de un an de la intrarea în vigoare a Legii privind prevenirea muncii forțate a uigurilor, panourile solare venite din China lâncezesc în depozitele americane, în timp ce numărul instalațiilor care folosesc energie solară a scăzut anul trecut cu 31%, potrivit Asociației Industriilor de Energie Solară, care susține totuși că anul acesta condițiile s-au îmbunătățit.

Energia solară și vehiculele electrice cu baterii sunt două sectoare cheie pentru Administrația Biden, care dorește să reducă utilizarea  combustibililor fosili, ca parte a luptei împotriva schimbărilor climatice. Și este firesc ca, în aceste condiții, industria auto să fie în alertă, potrivit avocaților și experților în domeniul aprovizionărilor. "Lanțurile de aprovizionare sunt foarte complexe, iar o confiscare ar putea da peste cap un producător auto, fie el mic sau mare", spune Dan Solomon, avocat la Miller & Chevalier.

"Nu există nicio îndoială că producătorii sunt concentrați asupra acestui aspect", spune el, în condițiile în care, un studiul al Universității Sheffield Hallam, din Marea Britanie, arată că aproape toți constructorii auto au fost expuși la produse realizate cu muncă forțată în Xinjiang. În baza acestui raport, a fost deschisă o anchetă, în curs de desfășurare, de către președintele Comisiei de finanțe a Senatului SUA, Ron Wyden.

Dintre cei treisprezece producători auto consultați de agenția Reuters, patru - Mercedes-Benz USA, Volkswagen , Denso și ZF Friedrichshafen AG - spun că nu au produse confiscate în temeiul Legii privind prevenirea muncii forțate a uigurilor.

Ford, Bosch, General Motors, General Motors, Honda , Toyota, Stellantis și Magna au declarat în comunicate de presă separate că au efectuat verificările necesare pentru a se asigura că lanțurile lor de aprovizionare nu au legătură cu munca forțată, dar nu au precizat dacă au avut sau nu produse confiscate în temeiul respectivului act normativ. Tesla și Continental AG nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

"Dacă sunteți un producător de automobile care nu a început să urmărească lanțurile de aprovizionare cu minerale critice (...) care trec prin China pentru a identifica de unde provin aceste bunuri, sunteți în real pericol", a declarat Brandon Daniels, CEO al Exiger, un furnizor de software de gestionare a lanțului de aprovizionare.

Citește și General Motors caută alternative ieftine pentru bateriile mașinilor electrice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
Baterii / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...

Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik

pixel