Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Grupul este controlat de magnatul austriac Rene Benko. Signa este proprietar al multor clădiri valoroase din SUA, Germania, Austria și Elveția, informează Reuters.
Efectele insolvenței Signa se vor resimți la nivelul întregului sector imobiliar european. Cu o valoare de mai multe miliarde de euro, grupul deține mai multe magazine cunoscute din Germania, KaDeWe Group din Berlin, până la cel mai important lanț de magazine din țară, Galeria, și un proiect de construcție a unui zgârie-nori.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat să minimalizeze importanța prăbușirii companiei. "Ceea ce este cu adevărat important este ca toți cei care au investit aici, în special băncile, să rămână stabili", a declarat acesta jurnaliștilor. "Asta este esențial".
Cercetările analiștilor de la Raiffeisen Bank International din Austria, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, au avertizat la începutul acestei săptămâni că dificultățile sale ar putea declanșa o scădere mai amplă a prețurilor proprietăților comerciale.
Holdingul austriac al Signa a declarat că se va adresa unui tribunal din Viena pentru a demara procedura de insolvență și pentru a începe o reorganizare a grupului. "Scopul este continuarea ordonată a operațiunilor comerciale (...) și restructurarea sustenabilă a companiei", au declarat reprezentații Signa.
Cea mai abruptă creștere a costurilor de împrumut din istoria de 25 de ani a monedei euro a provocat o scădere a prețurilor proprietăților în Germania, unde este ancorată o mare parte din activitatea grupului.
Signa a pus problemele sale pe seama unor factori externi care afectează activitatea sa imobiliară și a presiunii exercitate asupra cumpărăturilor de pe străzile mari.
"Va fi o veste puțin neplăcută pentru investitori, deoarece aceștia vor vedea că întârzierile în politica monetară se vor face simțite în cele din urmă", a declarat Aneeka Gupta, strateg de acțiuni la managerul de investiții WisdomTree.
Grupul, care își evaluează activele la 27 de miliarde de euro (29 de miliarde de dolari), este alcătuit din numeroase filiale. JP Morgan a estimat pasivele sale la 13 miliarde de euro.
Insolvența sa lasă în urmă proiecte de construcții pe jumătate finalizate în Germania, inclusiv una dintre cele mai înalte clădiri din țară. Este vorba despre sgârie-norul Elbtower, o clădire de 64 de etaje care ar fi trebuit să fie realizată în Hamburg însă constructorul a fost nevoit să oprească lucrările. Construcțiile au fost, de asemenea, oprite la alte cinci șantiere Signa din Germania.
Zeci de bănci, companii de asigurări și fonduri de pensii au finanțat și investit de-a lungul anilor în companiile Signa, arată prospectele de vânzare a obligațiunilor și o prezentare a Signa consultate de Reuters.
Signa s-a împrumutat masiv de la bănci, inclusiv de la Julius Baer din Elveția, care a dezvăluit că are o expunere de peste 600 de milioane de franci elvețieni (678 de milioane de dolari).
Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich și Erste Group se numără, de asemenea, printre băncile cu expuneri față de Signa.
Printre alți creditori se numără Raiffeisen Bank International din Austria. La începutul acestei luni, unul dintre directorii băncii, Hannes Moesenbacher, a identificat o expunere mare față de un client, de 755 de milioane de euro, referindu-se la grupul Signa, potrivit unei surse.
BayernLB și Helaba, băncile regionale susținute de stat pentru două dintre cele mai bogate landuri germane, Bavaria și Hesse, au împrumutat fiecare grupul cu câteva sute de milioane de euro, au confirmat sursele Reuters.
Germania, cea mai mare economie europeană, se află în mijlocul unei crize imobiliare, după ce o creștere bruscă a ratelor dobânzilor și a costurilor de construcție a forțat unii dezvoltatori să intre în insolvență și a pus în așteptare tranzacțiile și construcțiile.
Sectorul imobiliar a fost ani de zile un pilon al economiei germane, reprezentând aproximativ o cincime din producție și unul din 10 locuri de muncă. Alimentate de ratele scăzute ale dobânzilor, miliarde de euro au fost direcționate către proprietăți, care erau considerate stabile și sigure până la ultima creștere bruscă a costurilor de împrumut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...