Într-un interviu acordat Bloomberg, când a fost întrebată despre sprijinul majoritar pentru o astfel de decizie, dat fiind că unii oficiali au indicat momentul potrivit pentru reducerea dobânzii, Lagarde a răspuns că este probabil, dar a subliniat necesitatea rezervelor, deoarece decizia depinde de datele publicate și există încă incertitudine, cu unele indicatori care nu corespund nivelului dorit.
Înaintea reuniunii BCE, Lagarde se alătură altor oficiali care încearcă să tempereze așteptările cu privire la o relaxare iminentă a politicii monetare, dar recunoaște că în cele din urmă se îndreaptă către reducerea dobânzii. Ea a subliniat că deciziile se bazează pe date, iar opiniile diferă între oficiali în funcție de datele interne și ratele inflației specifice fiecărei țări.
Lagarde a avertizat că anticipările prea ridicate ale piețelor pentru reduceri agresive ale dobânzilor pot afecta lupta împotriva inflației. Investitorii estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puțin cinci ori în acest an, dar Lagarde consideră că aceste anticipări excesive pot distrage atenția.
În ceea ce privește lupta împotriva inflației, Lagarde a explicat că, deși ritmul de creștere a prețurilor de consum a încetinit, inflația rămâne peste obiectivul țintă al BCE de 2%. BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare pentru a combate inflația ridicată, majorând costul creditului în zece reprize consecutive între iulie 2022 și septembrie 2023.
Lagarde a recunoscut că oficialii au nevoie de mai multe dovezi pentru a fi siguri că inflația este sub control și că, deși sunt pe drumul cel bun către ținta de inflație de 2%, nu vor declara victoria până nu sunt încrezători că nivelul de 2% este sustenabil pe termen mediu și există date care susțin această evoluție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...