Ea a subliniat faptul că băncile cele mai rezistente la astfel de presiuni, cele cu scoruri mai mari de independență, au capacitatea de a face față mai bine fluctuațiilor inflației.
"Cererile de reducere a ratelor dobânzilor, chiar dacă sunt premature, sunt din ce în ce mai multe și este posibil să se intensifice, deoarece jumătate din populația lumii votează în acest an", a spus Georgieva.
Ratele scăzute ale dobânzilor cheie pot juca un rol important în influențarea percepției publicului asupra performanței economice a unui guvern și pot fi un factor decisiv în strategiile politice într-un an de alegeri electorale.
"Riscurile de interferență politică în procesul decizional al băncilor și în numirile de personal sunt în creștere. Guvernele și bancherii centrali trebuie să reziste acestor presiuni", a mai spus șefa FMI.
Directorii băncilor centrale au dat dovadă de independență în timpul pandemiei de Covid, afirmă Georgieva. Atunci, prevenirea unei prăbușiri financiare globale a fost urmată de o însăprire a politicii monetare, reducând astfel rapid inflația.
Totodată, Georgieva a dat exemplul anilor 70, când, în perioada de inflație ridicată, băncile centrale au fost mai ușor influențate de politicieni având în vedere că nu existau legi care să le protejeze autonomia.
În declarația sa, șefa FMI a afirmat că în perioada 2007 - 2021, băncile centrale cu scoruri puternice de independență au avut mai mult succes în menținerea sub control a așteptărilor inflaționiste.
Georgieva a spus că este gata să ofere sprijin tehnic statelor membre care vor să își consolideze cadrele de politică monetară.
"Adoptarea unor politici fiscale prudente, care să mențină sustenabilitatea datoriei, ajută la reducerea riscului de "dominanță fiscală" - presiunea asupra băncii centrale pentru a oferi finanțare la costuri reduse guvernului, ceea ce, în cele din urmă, alimentează inflația", a mai spus Georgieva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...