Kristalina Georgieva a declarat că este prea devreme să spună dacă lumea se confruntă cu o inflaţie susţinută şi a avertizat că un eventual eşec în a face economiile mai rezistente la şocurile viitoare ar putea duce la probleme serioase.
Directorul Fondului Monetar Internaţional, le-a spus jurnaliştilor că decidenţii din întreaga lume trebuie să îşi calibreze cu atenţie politicile fiscale şi monetare în 2022, pentru a se asigura că retragerea generală a fondurilor de sprijin alocate în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi majorarea dobânzilor, nu vor submina revenirea economică, potrivit Reuters.
În urmă cu o săptămână, FMI şi-a revizuit prognozele economice pentru SUA, China şi economia mondială, și a avertizat că incertitudinile cu privire la pandemie, inflaţie, perturbările în aprovizionare şi înăsprirea politicii monetare a SUA reprezintă riscuri suplimentare.
În plus, Kristalina Georgieva a mai spus că, spre deosebire de anul 2020, primul an al pandemiei, când miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale şi-au coordonat şi sincronizat acţiunile, acum circumstanţele sunt foarte diferite la nivel mondial şi de aceea este nevoie de mai multă "specificitate" în răspunsuri.
Directorul FMI a adăugat că pandemia de COVID-19 rămâne cel mai mare risc la adresa economiei mondiale şi de aceea este esenţial să fie accelerate eforturile pentru creşterea ratelor de vaccinare în ţările cu venituri reduse, pentru a atinge obiectivul global privind o rată de vaccinare de 70% în întreaga lume până la mijlocul lui 2022.
Ea a făcut referire și la faptul că inflația a crescut peste așteptări, din cauza perturbărilor apărute în lanţurile de aprovizionare, a cererii solide a consumatorilor pentru bunuri şi a efectelor şocurilor climatice asupra preţurilor la alimente.
Kristalina Georgieva a fost întrebată și despre criza dintre Rusia, Ucraina și Occident, în special dacă toată această amenințare ar putea declanșa o eră de inflația susținută.
Șefa FMI a susținut că: "răspunsul scurt este că e prea devreme de spus. Ne putem aştepta însă la o lume predispusă la şocuri" și a completat că eforturile făcute acum pentru a creşte investiţiile în oameni, economie şi mediu vor ajuta la crearea de mai multe oportunităţi pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă şi prosperitate.
Nu în ultimul rând, ea mai mai spus că un eşec în a face astfel de investiţii ar conduce la un viitor mai sumbru, ceea ce ar conduce la "şi mai multe evenimente neprevăzute pentru care nu suntem pregătiţi", subliniind că decidenţii nu sunt pregătiţi pentru a face faţă la mai multe crize simultan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...
Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.
Contul curent al balanţei de...
Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...
Primăria Municipiului București...
Declarația privind beneficiarul...
Permisul de conducere european...
Taxele judiciare de timbru...
Comisia Europeană lansează o...
Profitul net al Hidroelectrica...
INS a cumunicat că producţia industrială a României a...
Președintele rus Vladimir Putin...
Fiscul schimbă regulile...
BNR păstrează dobânda cheie în...
UE pregătește tarife mai dure pentru importurile din...
Proiectele de acte normative...
Bursa de Valori Bucureşti...