Șefa FMI, optimistă pentru viitorul economiei mondiale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Kristalina Georgieva (FMI)
Kristalina Georgieva (FMI)
În ciuda tuturor problemelor geopolitice care se abat asupra mediului economic, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a afirmat duminică că este încrezătoare în privinţa perspectivelor economice.

Ea a arătat că economia mondială şi-a menţinut flexibilitatea, chiar dacă s-a confruntat cu multe provocări, transmite Reuters.

Într-un discurs rostit la Summitul mondial al guvernelor, care se desfăşoară la Dubai, Georgieva a anunţat că luni FMI va publica un document care arată că retragerea subvenţiilor explicite la energie ar putea duce la economii de 336 miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, echivalentul economiilor Irakului şi Libiei combinate.

Oficialul a explicat că, pe lângă economiile realizate, eliminarea subvenţiilor "ar descuraja poluarea şi ar ajuta la îmbunătăţirea cheltuielilor sociale", se arată într-o copie a discursului, publicată pe site-ul FMI.

În cea mai recentă actualizare a previziunilor economice regionale publicată luna trecută, FMI a înrăutăţit prognoza de creştere pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la 2,9% anul acesta.

"Deşi incertitudinile sunt încă ridicate, putem fi puţin mai încrezători în privinţa perspectivelor economice, deoarece economia mondială s-a dovedit a fi surprinzător de rezilientă", a declarat şeful FMI.

Referindu-se la conflictul din Orientul Mijlociu, Georgieva a avertizat asupra extinderii consecinţelor.

"Acest moment excepţional de incertitudine combină dificultăţile cu care se confruntă economiile care încă se redresează după şocurile precedente. Şi o escaladare a conflictului ar agrava prejudiciile economice", a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

 

OCDE se alătură opiniei de economie mondială prospetă

 

O estimare asemănătoare asupra viitorului economiei mondiale este abordată și de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Conform noilor prognoze publicate săptămâna trecută, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,9%, faţă de avansul de 2,7% preconizat în luna noiembrie a anului trecut de OCDE. Previziunile de creştere pentru 2025 au fost lăsate nemodificate la 3%, an în care se aşteaptă ca economia mondială să fie impulsionată de reducerile de dobândă ale marilor bănci centrale, pe măsură ce presiunile inflaţioniste se calmează.

Economia americană, cea mai mare economie a lumii, ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2024 şi unul de 1,7% în 2025, pe măsură ce inflaţia redusă conduce la creşterea salariilor şi reducerea dobânzilor, susţine OCDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel