Șeful Cupei Mondiale din Qatar admite decesul a sute de muncitori care au lucrat la construcțiile pentru CM2022
Autor: Oana Pavelescu | 29 noi 2022, 21:31
Hassan al-Thawadi este primul oficial care recunoaște decesul a sute de muncitori
Hassan al-Thawadi este primul oficial care recunoaște decesul a sute de muncitori
Directorul turneului, Hassan al-Thawadi, a oferit o nouă estimare oficială a numărului total de migranți care au murit între 2010 și 2022 în Qatar.

Cupa Mondială de fotbal din Qatar a făcut obiectul multor critici și apeluri la boicot, în special în Europa, din cauza costurilor ecologice, financiare și umane ale organizării competiției în acest mic emirat din Golf. 

În februarie 2021, ziarul britanic The Guardian a publicat o investigație care dezvăluia că 6.500 de migranți (indieni, pakistanezi, srilankezi, bangladeshieni, nepalezi etc.) au murit în timpul construirii infrastructurii și a stadioanelor de fotbal pentru această Cupă Mondială, începând din 2010.

La rândul său, Doha a respins întotdeauna aceste cifre, avansând cifre oficiale mult mai mici, de 37 de decese în Qatar între 2010 și 2022. Cu toate acestea, într-un interviu acordat prezentatorului britanic Piers Morgan la 28 noiembrie, directorul Cupei Mondiale, Hassan al-Thawadi, a menționat o cifră mai mare decât cele oficiale anterioare, el afirmând că "un total de 400 până la 500 de migranți" ar fi murit în Qatar în această perioadă.

În realitate, Hassan al-Thawadi menține poziția oficială a Qatarului, dar o nuanțează. El face o distincție între morțile migranților în timpul construcției stadioanelor și migranții care au murit în timpul construcției altor infrastructuri. Potrivit acestuia, trei migranți au murit în timpul construcției stadioanelor de fotbal, scrie Le Figaro. Treizeci și șapte de migranți, care lucrau de asemenea pe șantierele de construcție a stadioanelor, au murit de asemenea, dar în afara orelor de lucru. "Am fost întotdeauna transparenți în această privință", a spus el, înainte de a adăuga că cifrele de "400 sau 500 de migranți" care au murit corespund numărului total de decese în timpul construcției tuturor infrastructurilor (hoteluri, drumuri, restaurante etc.) necesare pentru a găzdui Cupa Mondială.

Potrivit directorului turneului, între 2010 și 2022, Qatar și-a modificat legislația muncii în parteneriat cu sindicatele germane și elvețiene pentru a îmbunătăți standardele de sănătate și siguranță pentru lucrătorii migranți. "Cred că nevoia de reformă era necesară. Aceste reforme nu au fost făcute doar pentru că a trebuit să organizăm Cupa Mondială, ci au fost îmbunătățiri pe care trebuia să le facem chiar înainte de Cupa Mondială din 2010", a spus el, adăugând că Cupa Mondială a fost un "catalizator pentru a accelera aceste reforme".

Întrebat despre jucătorii care doresc să poarte brățări în sprijinul persoanelor LGBT în timpul meciurilor, Hassan al-Thawadi a declarat că acest tip de mobilizare "îl deranjează pentru că este îndreptat împotriva Qatarului, chiar dacă, pe de altă parte, nu l-a deranjat faptul că europenii fac acest tip de acțiuni în Europa", adăugând că "toată lumea poate veni cu cultura sa în Qatar pentru a face schimb cu toate culturile în timpul Cupei Mondiale, cu respect reciproc". El a declarat că "homosexualii sunt bineveniți ca oricine altcineva în Qatar pentru a vizita țara și pentru a trăi acolo", dar că "afișarea publică" nu face parte din cultura țării.

Hassan al-Thawadi a justificat această poziție prin contrastul dintre valorile occidentale, despre care se spune că sunt în primul rând "axate pe drepturile individuale", și valorile lumii arabe și ale Orientului Mijlociu, despre care se spune că sunt în primul rând "axate pe valorile religioase". În opinia sa, în ciuda acestei "opoziții" de valori, această Cupă Mondială dovedește că "putem găsi o cale de a coexista".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe