Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Heiuș, despre controalele ANAF la multinaționale
„Eu am spus, când am preluat mandatul de președinte ANAF, că n-o să irosesc forța de control pe care o are ANAF controlând firmele mici. Trebuie să direcționăm efectivele pe care le avem către marii contribuabili, ci mai ales unde e evaziunea fiscală. Atunci, facem analize de risc la care lucrăm lună de lună. De cinci luni nu cred poate o firmă să spună că a fost controlată cum era în anii precedenți. Antifrauda s-a dus spre locurile unde chiar se face marea evaziune fiscală.
Pe de altă parte trebuie să fim corecți, că sunt și multe legende urbane. Direcția generală de administrare a marilor contribuabili furnizează 48% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat. Și vorbim de 3000 și un pic de firme. În luna august am semnat 550 de mari contribuabili, multinaționale, care au intrat în inspecție fiscală, adică 18,7% din total multinaționale care își desfășoară activitatea în România. 128 aveau pierdere recurentă, 2 – 3 ani cu pierdere constată. Nu i-a întrebat nimeni, anul ăsta o să-i întrebe cineva să vedem cum pot funcționa atâția ani făcând pierdere”, a declarat Lucian Heiuș în cadrul emisiunii „Selectiv”, pe B1 TV.
Ce spune șeful ANAF despre fiscalitate și gradul de colectare
Acesta a mai afirmat că în România nu e o fiscalitate mare, decât poate pe muncă: „Nu e o fiscalitate mare. Putem să discutăm că pe muncă contribuțiile sunt destul de mari: 25% pentru asigurări sociale, 10% pentru sănătate. Dar dacă discutăm pe impozitarea capitalului, de impozitul pe venit, care e de 10%, nu e mare în România”.
El a mai precizat că stăm tot mai bine în ceea ce privește colectarea: „Dacă ar fi să discutăm ce însemană ponderea venturilor în PIB, vă pot spunr că anul acesta a crescut pe primele 9 luni cu 0,9% – e o creștere mare când discutăm de un procent din PIB”.
„Pe de altă parte, trebuie să fim și realiști. Când eram secretar de stat în Ministerul de Finanțe, am făcut niște analize și dacă s-ar achita integral tot ce se declară, impozitele și taxele, dacă n-ar mai fi evaziune fiscală, ne-am situa undeva în jur la 35 -36% ponderea impozitelor în PIB. În Europa e media de vreo 40%. Nu poți să încasezi mai mult dacă nivelul impozitelor și baza de impunere pe care o ai nu e suficient mai mare”, a ținut să precizeze Lucian Heiuș.
ANAF estimează încasări de 375 miliarde de lei până la finalul anului
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a obţinut încasări de 246,2 miliarde de lei în primele opt luni din 2022, iar până la finalul anului suma ar urma să ajungă la aproximativ 375,9 miliarde de lei, a anunţat, duminică, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş.
"Practic, în opt luni de zile am reuşit să aducem la bugetul de stat 246,2 miliarde de lei, iar ca urmare a ultimei rectificări bugetare, până la finalul anului total încasări pe care trebuie să le realizeze ANAF se cifrează undeva în jur de 375,9 miliarde de lei. Dacă ne comparăm cu veniturile realizate anul trecut, în primele opt luni din acest an avem o creştere de 22,4% ca indice nominal şi de de 12,5% ca indice real. Trebuie să ţinem cont de inflaţie, de creşterea economică, de tot ce se întâmplă în economie la un moment dat", a declarat şeful ANAF, la Digi 24.
Acesta a adăugat că în primele opt luni din 2022 angajaţii ANAF au efectuat peste 23.000 de controale la agenţii economici.
"Sumele suplimentare atrase ca urmare a acestor controale se apropie de două miliarde de lei, pe partea de inspecţie, iar Antifrauda a ajuns la aproape un miliard de lei, sume sustrase declarării şi achitării", a adăugat preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...