Şeful Rezervei Federale americane - FED recunoaşte că a fost surprins de avansul inflaţiei: Sunt posibile şi alte surprize
Autor: DCBusiness Team | 22 iun, 18:26
Jerome Powell
Jerome Powell
Şeful Fed recunoaşte că a fost surprins de avansul inflaţiei şi avertizează că sunt posibile şi alte surprize.

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, a recunoscut miercuri că vigoarea inflaţiei a luat prin surprindere autorităţile monetare şi a avertizat că este posibil să urmeze şi alte surprize, transmite AFP.

Cu toate acestea, Jerome Powell a dat asigurări că economia americană este suficient de solidă pentru a face faţă unei înăspriri a politicii monetare.

"Evident inflaţia a constituit o surpriză pe parcursul ultimului an şi ar putea să ne aştepte şi alte surprize. De acea trebuie să fim agili în răspunsul la datele care vor veni şi la modificarea perspectivei", a avertizat Jerome Powell cu prilejul unei audieri în cadrul comisiei de finanţe bănci din Senatul SUA, în condiţiile în care preţurile de consum au înregistrat un avans de 8,6% în ritm anual, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Jerome Powell a reamintit că Fed a majorat dobânda de politică monetară la ultimele trei reuniuni, ceea ce a majorat costul creditului cu 1,5 puncte procentuale. Comitetul de politică monetară de la Fed "se aşteaptă ca majorarea dobânzilor să continue", iar ritmul acestor majorări va depinde de datele economice, a spus şeful Fed.

"Vom adopta deciziile noastre de la o reuniune la alta", a subliniat şeful Fed, dând asigurări că mesajele care vor veni de la Banca centrală a SUA vor fi "cât mai clare posibil".

La ultima sa reuniune de politică monetară, care a avut loc la mijlocul acestei luni, Fed a surprins pieţele cu o majorare a costului creditului cu 75 de puncte de bază, o majorare a dobânzii de politică monetară fără precedent pentru Fed în ultimii 28 de ani.

Referindu-se la economia americană, Jerome Powell a apreciat că aceasta este una "foarte solidă", în pofida unui recul al Produsului Intern Brut în primul trimestru. "Indicatorii sugerează că creşterea PIB-ului real s-a accelerat în trimestrul în curs, iar cheltuielile de consum au rămas puternice", a apreciat şeful Fed. Acesta a vorbit totuşi de încetinirea investiţiilor companiilor precum şi diminuarea tranzacţiilor imobiliare, care reflectă în parte dobânzile mai mari. "Înăsprirea condiţiilor financiare ar urma să continue să tempereze creşterea şi va contribui lao mai bună echilibrare a cererii şi ofertei", a afirmat Jerome Powell.

Spectrul unei recesiuni este din ce în ce mai inovat de actorii şi experţii economici care se tem că o majorare prea puternică a dobânzii de politică monetară, de care depind toate celelalte dobânzi, din partea Fed să nu provoace o recesiune. 

 

Citeşte şi: Semnal îngrijorător de peste ocean. Goldman Sachs crește probabilitatea unei recesiuni în SUA, în 2023

 

Goldman Sachs vede o probabilitate de 30% ca economia americană să intre în recesiune în următorul an, față de prognoza anterioară de 15%, pe fondul unei inflații record și a unui context macroeconomic slab alimentat de invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Cea mai recentă prognoză vine la aproximativ o săptămână după ce Rezerva Federală a SUA a operat cea mai mare majorare a ratei dobânzii din 1994 încoace pentru a stopa o creștere bruscă a inflației și în timp ce alte câteva bănci centrale au luat, de asemenea, măsuri agresive pentru a înăspri politica monetară.

De asemenea, Goldman Sachs și-a redus estimările privind PIB-ul american sub nivelul consensului pentru următorii doi ani, pentru a reflecta efectul de frânare a economiei.

"Fed a anticipat majorările de rate mai agresiv, așteptările privind ratele terminale au crescut, iar condițiile financiare s-au înăsprit și mai mult și implică acum o tragere substanțial mai mare asupra creșterii - ceva mai mult decât credem noi că este necesar", au declarat economiștii de la Goldman într-o notă.

Goldman Sachs a prognozat o probabilitate de 25% ca Statele Unite să intre în recesiune în 2024, dacă evită una în 2023, adăugând că acest lucru înseamnă că există o probabilitate cumulată de 48% de recesiune în următorii doi ani, față de prognoza sa anterioară de 35%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Petre Daea - propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat...

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Curs valutar. Leul pierde teren în fața euro și dolarului

Moneda naţională s-a depreciat, miercuri, în raport cu...

România trece la raționalizarea apei din cauza secetei

 Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) spune că...

Crossuri externe