Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
"Cred că în viitorul apropiat dobânzile nu vor mai crește, dar este deja la un nivel foarte înalt, efectele sunt deja vizibile. Mulți renunţă la credite, mulți nu mai pot plăti, se va ajunge la negocieri, la reeșalonări, lucruri care lungesc boala dar nu o vindecă. Rămân cu credite și orice prelungire costă mai mult.
Pot apărea și cazul de faliment personal, adică băncile să preia averea, garanția omului că nu poate să mai plătească, acesta e un singur aspect, dar mai apare și altu. La asociația de locatari apar din ce în ce mai mult persoane care nu pot să plătească întreținerea. Neplata întreținerii poate aduce la scoaterea la licitație a apartamentului, iată încă o pierdere.
Dacă prețurile la energie nu sunt cumva scăzute prin niște măsuri radicale, atunci o să avem probleme și cu producția de energie, pentru că ne place sau nu, e mult sau puțin, producătorii și distribuitorii au nevoie de bani, ei livrează și vor în schimb banii pe factură. Dacă factura nu este onorată, de unde bani? Statul nu poate să plătească acele compensații.
E nevoie de o perioadă în care trebuie să înțelegem că această cârpire nu mai poate să continue. Trebuie o reformă, această reformă înseamnă reformarea economiei românești. Plecând de la o idee simplă, veche și care mereu a dat rezultate, și anume, resursele naționale ale României, minerale, agricole, toate trebuie folosite în mare parte în interesul țării.
Toate acestea se pot face, nu sunt partizanul unei apocalipse, am ajuns aici și gata ce să ne facem! Nu! Se pot face, dar trebuie să înceapă cineva să le facă", a spus Mircea Coșea.
DCBusiness inaugurează o nouă emisiune TV, ”Totul despre bani”. Primul invitat este profesorul de economie Mircea Coșea, care, așa cum face de fiecare dată când este solicitat să-și spună părerea, pune punctul pe ”i” și degetul pe rană.
Evenimentele dramatice din Turcia au schimbat, ușor, agenda primei emisiuni ”Totul despre bani” și, firește, au impus o abordare a subiectului, dar din punctul de vedere al României. Prin urmare, profesorul Coșea a fost întrebat dacă țara noastră putea face față unor situații de genul celor, dramatice, din Rusia și Siria, afectate de un val de cutremure dintre cele mai puternice?
Mircea Coșea: Părerea mea este că România nu este pregătită și este un lucru care mă preocupă de mult. Iar asta pentru că toate studiile internaționale, unul chiar foarte recent, de cum câteva zile, arată că Bureștiul este orașul european cu cel mai mare risc seismic. Asta înseamnă că ne putem aștepta la așa ceva. Specialiștii noștri încearcă să ne liniștească, spun că mai este până în 2040, dar nimeni nu știe exact. România are nevoie de câteva programe naționale care să fie duse pe termen lung și cu consens politic. Unul dintre ele este, după părerea mea, acesta al pregătirii României pentru un seism puternic. Ce înseamnă asta? O consolidare a clădirilor, lucru care a început, dar nu continuă peste tot. Este foarte lent, foarte lent. În al doile rând, constituirea unor rezerve de stat, pentru că un cutremur este ca un bombardament, are efect de război. O mare parte a populației va avea nevoie imediat de alimente, de apă. Un sistem alternativ de energie, bazat pe anumite instalații de producere a energiei atunci când trebuie, instalații care lucrează pe benzină, pe motorină, acele g
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...