Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
"Reprezentanţii puterii vor spune că se fac împrumuturi pentru a refinanţa datoria publică. Da, dar trebuie să facem cumva să nu ne mai împrumutăm la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Ne împrumutăm la costuri peste Ungaria, peste Bulgaria şi sunt sigur statistici oficiale care arată asta.
Aici este marea problemă, că ne împrumutăm pe zeci de ani, că plătim costuri uriaşe cu dobânzile, mult mai mari decât pentru educaţie şi sănătate şi că ne împrumutăm foarte mult", a atras atenţia Elena Cristian, joi seara, într-o intervenţie la România TV.
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 7,895 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Astfel, MF a atras 3,875 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 116 de luni, la un randament mediu de 7,39% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 4,625 miliarde de lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
De asemenea, ministerul a atras 4,020 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 34 luni, la un randament mediu de 7,10% pe an.
Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 4,826 milioane de lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...