Semnal de alarmă despre împrumuturile României. Elena Cristian: Costuri uriaşe cu dobânzile, mult mai mari decât pentru educaţie şi sănătate
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Elena Cristian, analist economic, trage un semnal de alarmă cu privire la ritmul şi dobânzile cu care se împrumută România.

"Reprezentanţii puterii vor spune că se fac împrumuturi pentru a refinanţa datoria publică. Da, dar trebuie să facem cumva să nu ne mai împrumutăm la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Ne împrumutăm la costuri peste Ungaria, peste Bulgaria şi sunt sigur statistici oficiale care arată asta. 

Aici este marea problemă, că ne împrumutăm pe zeci de ani, că plătim costuri uriaşe cu dobânzile, mult mai mari decât pentru educaţie şi sănătate şi că ne împrumutăm foarte mult", a atras atenţia Elena Cristian, joi seara, într-o intervenţie la România TV.

 

Ministerul Finanţelor a atras, joi, aproape 8 miliarde de lei de la bănci

 

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 7,895 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 3,875 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 116 de luni, la un randament mediu de 7,39% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 4,625 miliarde de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

De asemenea, ministerul a atras 4,020 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 34 luni, la un randament mediu de 7,10% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 4,826 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel